Prosvetni glasnik

60

НРИПОВЕДАКА ИЗ ПОЦЕРИНЕ

Не прође много времена, а цару се јави један велики миш, коме је мачка, још кад је прва мишја војска ишла на њу, одгризла у оном јуришању једну ногу, за што га после прозову Ћоаа. Ћопи је већ био омрзао живот без ноге, а мачку није хтео ни очима видети , па зато се и решио да иде у сваку опасност, да би му се друга браћа отресла беде. Он само замоли мишјег цара, да му нађе још двојицу, који се неће ничега уплашити; а кад телал царев и ту двојицу нађе у мишјем народу, онда се Ћопа крене заједно с њима оним истим прокопом, којим су и она двојица пре њих. Увуку се ноћу, кроз рупу на патосу, у собу, где је богаташева кћи спавала, и, као и оча двојица успужу се на њену постељу, па јој се примакну полако устима. Богаташева кћи је ноћас била случајно зинула, а мудри Ћопа ти је узе одмах шашодити репом по уснама, не би ли је како намамио да издигне језик. Али жена од овога голицања стресе се и мало шушне, а она два миша препадну се и на срамоту своју беж' доле, па се више и не врате ; а Ћопа ни жив ни мртав — али као сваки частан јунак —• остане сам на мегдану. Кад богаташева кћи опет поче мирно спавати, не затварајући уста, сиђе се Ћопа лагано са постеље, наструже зубма прашине са дувара, па је покупи у уста и врати се поново на своје место. Богаташева кћи је слатко спавала и сад је стаде хркање, а Ћопа ти јој наједанпут дуну сву ону прашину из својих уста у њено грло. Жена се од тога уплаши, завришти и загрца, па брзо испљује на патос прашину, али јој при том послу испадне и чаробни прстен испод језика. Неустрашиви Ћопа живо скочи с постеље, зграби прстен зубма, па одскакута до рупе и срећно се поврати у мишје царство, где на велику радост мишјег цара и целог његовог народа, преда цару чаробни прстен. Онда мишји цар дозове ловца и покаже му прстен, па му рекне, да ће му га дати, чим и он откупи своју задану реч и пред целим мишјим народом убије мачку. Ловац домами себи мачку, ухвати је и каже мишјем цару: — Ја ћу испунити своју дату реч, али хоћу прво, да ме изведете одавде у место, одакле сам и дошао, па кад будемо изишли на поље, онда нека ми твоји мишеви предаду прстен, а мачку ћу тада уморити!

Цар на то пристане, да Ћопи прстен да преда ловцу, кад буду изашли на светлост, и нареди читавој војсци мишева, да прорије пролаз, куда ће ловац са мачком изићи. Миши се даду на посао, а не потраје много времена и они провале излаз на поље. Кад ловиц изиђе на поље, држећи мачку у рукама, онда му Ћопа преда чаробни прстен и затражи. да мачку пред њима убије, али ловац то никако не хтедне, већ рсче Ћопи, да се сада ничега не боје, јер ће он понети мачку собом. И захвали се целом мишјем народу, који се ту био слегао, па пође у свој град, а мпшеви осташе затрпавати пролаз. Зато време богаташеви двори беху се порушили до темеља. а он и његова кћи живели су као највеће сироте у једној колибици. Ловац дође у своје место, носећи собом и своју избавитељку — мачку, и на истом месту, где и пре, сагради још лепше и веће дворе. Кад то виде осиротела богаташева кћи, она оде ловцу— своме некадашњем мужу — и мољаше га да јој опрости кривицу и да је опет прими натраг. Али ловац за то није хтео више ни да чује, већ јој само рече: — Како ко ради, онако му и буде! И он тако опет постане најбогатији човек у целоме граду. Узме за жену једну сироту деврјку, па је са њоме лепо и срећно живео, а чаробни прстен и своју избавитељку мачку добро је чувао.

РАЗНИ ЗАПИСИ Највећа до сада нађена лорска дубнна. — Часопис ;; №а1;иге« доноси у свом броју од 3. окт. о. г. извештај г. Ж Ј. \УћаНоп-<х, да је енглески брод »Рт§шп с( , под 23° 40' јуж. ширине и 175° 10' зап. дуж., у Тихом Океану наишао на највећу до сада мерену морску дубину. То је место око 60 енгл. миља северно од онога места, где је капетан АШггсћ (год. 1888.) нашао дубину од 4428 Фад. (=8191 м.). По извештају старешине напред поменутог брода, г. Ва.1(оиг-& , дошло се при мерењу до дубине од 4900 Фад. (= 9065 мет.), али се још не могаше допрети до морскога дна, јер се справа за мерење покварила. Пре тога се највећа дубина морска налазила иеточно од Јапана (4655 Фад. = 8611 мет.). Према томе је на означеном месту у Тихом Океану нађена дубина већа за најмање 245 Фад, (= 454 м.), што ће се за кратко време даљим мерењем тачније утврдити. ( р гош.) С. П.