Prosvetni glasnik

274

СЛУЖБЕШГ ДЕО

женоме ,|- распису од 17. мајаовегодинс, ПВр. 10.056, који је о томе пздан. Ја се надам да ћете Вн поверени Вам посао тачио и савесно извршити, н о свему, ирема овоме упуству, тачан ми извештај на време иодиети. ПВр. 10171. 16. маја 1896. год. у Веограду. Мипистар аросвете и црквених гт.ослова, .1». Копачевић с. г.

Р А С П И С директорима биших гимназија и реалака, о начину вршеаа поновних иопита зрелооти Директор I београдске гимназије обратио ми се пнтањем: да .ш прпправннци испнта зрелости, који понављају испите мес. септембра (по тач. г., члаиа 22. Правида), треба да се испнтају и писмено и усмено из оних предмета, за које су по чд. 8. и 18. Правида о испиту зредости оба нспита прописана, или је довољно да се из таквих предмста поновнн испит вршп само усмено. Овом питању директорову дало је повода искуство, да ироФССорске колегије у нашим средњим школама неједнако ноступају при ноновним иснитима, те се неке задовољавају само усменнм испитом из напред поменутнх предмета, а друге траже да приправник полаже испит и писмено и усмено. Поводом тога питања нашао сам за потребно, ради подједнакога поступања, Наредити: да се поновни нспитн зредоети морају вршити сасвим онако како се по Правндима тај испит први пут полаже, т. ј. ирииравници Ие на ионовном исииту зрслоетн бити дужни да иолажу и иисмени н усмени исиит из иредмета, за које су оба исиита ироиисана; јер поновни испит зрелости , што се тиче оцењпвања уснеха, не може имати никакве стварне везе са први нут полаганим испитом зрелости, и по тач. б., чд. 22. Прав. о исл. зред. општа се оцена приправникова изводи из оцена добпвених на иисменом и усменом исииту. Ирепоручујем Вам да ову моју наредбу објавите подручном Вам наставничком особљу и да се ио њој тачно управљате. ПБр. 10085. 1. јуна 1896. год. у Београду Министар аросвете и црквених послова, Љуб. Ковачевић с. г.

Р А С П И С Свима окружним начелствима Ове године не може држава поклањати књиге одличиим и ир. 10 добрим у.ченицпма основних школа о годишњем испиту онако, како је то чињено нређапгњих година. 0 овоме ће пачедништво одмах известитн све н/колеке оиштине у свом нодручју, н нозватн нх, да из својих шкодских каса, ндн позајмпцом из каса политичких општина, могу набавити одобрене књиге од стране минпстарства просвете у онодико примерака, кодико има одлнчних и врдо добрих ученика у којој школи, ][ који, ирема томе, засдужују да на. испиту буду иаграђени књигама. Више се књига ие сме набављати за овај циљ, но што има ученика, који заслужују да буду награђени. Пре сваке куновине оваких књига, школски одбор са управитељем или учитељем своје шкоде, донеће одлуку о томе, колико ће и којих књига за поменуту потребу набавити. Шкодски одбори и наставници шкода могу примити и поклоне у новцу иди књигама за- подмиривање ове потребе од добрих људи н пријатеља просвете, само те књиге морају битп одобренс за иоклањање ученицима Које су пак књпге одобрене од Миниђтарства просвете за ову потребу, то ће бити познато управитељима н учитељнма основнпх шкода из „Просветног Гласника- п из расииса Министарских, којима су иоједнне књиге преиоручене. Ако би којој школи биде понуђене и такве књиге на откун, ради означене потребе, које нису одобрене; иди, ако би поједине школе хтеде набавити неке књиге које нису препоручене, надазећи да се такве књиге могу корисно уиотребити за ноклањање ученицима, нека се дотнчна дица иди шкодски одбори н наставнпци основннх школа тога ради одмах обрате Министарству просвете, па.ће им се одавде одговорити: јесу ли такве књиге за поклањање о испитима или иису. Све књиге, штонх иоједине општине буду спремиде за покдањање ученицима, о испиту, предаће се министарскоме изасланику да их он по свршеном исниту разда ученицима. Р.Бр. 10.056. 17. маја 1896. год у Београду.

Министар иросв. и цркв. иослова, Л>. Ковачевић с. р.