Prosvetni glasnik

286

подне треба да почне бар два до три сата после ручка, т. ј. у 4 часа, а не у 2 часа као обично. Домаће радове треба сасвим изоставити или их треба тако ограничити, да се не раде у вече; јер је вечерњи рад за мдаде људс због велнког умора преко дана врло слаб, уз то шкоди дубоком сиавању, и чини, те услед тога ученик није довољно свеж за рад другога дана. Одмор после појединих часова предавања треба да се постунно увећава; он би се могао попунити и лаким пословима. С немачког Добривој В. В.

ГЛАСОВИ 0 ШКОЛАМА Светосавска вочерња школа. Прослава десетогодишњице ове школе, која је извршена на дан Св. Саве, јесте новод овим ретцима. Скромиа је ова школа, коју назваше: светосавском. Али какви дивни успеси, каквп хумани циљеви ради којих оиа постоји!.. Велики су идеали Србинови. Ну, големи су пути и напори, које треба савладати да се ти идеали и остваре. Далеко би нас одвело, кад бисмо овде нарицали за сјајном прошлошћу српском. Оставићемо то. Ми смо узели неро у руке, да пишемо о једној школи и љезиним успесима, које она из године у годину постиже, да јој се заиста мора одати дужно поштовање. И пз тог поштовања према њој, ми иишемо ове редове. Ова школа први иут јеотворена 1887. годипе. 1887.—88. школске годиие било је уписано 112 ученика. 1888.—89. школске године било је уписано 140 ученика п 14 прнправника. 1889.—90. школске године било је уписапо 235 ученика и 54 приправника. 1890.-91. школске године било је уиисано 105 1 ) ученика п 40 приправника. 1891.—92. школске године било је уписано 151 ученик и 23 принравника. 1892.—93. школске годипе било је уписано 170 ученика и 27 приправника. 1893. — 94. школске годиие бпло је уписано 217 ученика и 33 приправника. 1894.—95. школске године бнло јо уписано 258 ученика и 47 приправника. 1895. —96. школске године било је уписано 284 ученика и 47 приправника. 1896. —97. школске годипе било је уписано 200 2 ) ученика и З1 3 ) приправник. Из овог нрегледа видимо, да је ове године навршено десет година од постанка ове школе. Даље, видимо, да је највећи број ученика био у прошлој школској години, а иотом у претпрошлој и да је у овој школској години до св. Саве уписано 200 ученика. Ну, како се у ову школу примају ученици кад ко дође, то ће до краја ове школске године овај број знатно порасти. 1 ) Због премештаја ученика у дом. 2 ) Примају се и даље, кад ко дође. 3 ) Не примају се више из Србије и других српских земаља, већ само из Турске.

Светосавска вечерња школа нема своје сопствене зграде, ного је смештена у зградн теразијске основне школе. Ову школу походе ученици само вечером, те отуда и назив вечерња. Школа има три разреда основна н два приправна.') Предметн који се у основној школи уче овде готово су они исти који се уче и у основшш школама. Програми су из неких предмета краћи, а из неких пак миого опширнији. Осем тога још се у свима разреднма учи н Зидарство. У свима разредима и основне и приправне школе предаје се и турски језик, с познавањем турских закона и уредаба. У ириправној школи уче се иедагошко-богословски предмети, и ученпци но свршетку ове школе иду за учитеље и свештенике у Стару Србију и Маћедонију. У ову школу примају се они Срнчићи који су родом из Турске, а који се овде баве разним пословима, а има ученика и из Босне, Херцеговине н Нрне Горе. Сви ови учеиици преко дана раде своје послове, а у вече долазе на предавања. По занимању највише јо учеиика зидара. Унисучоника врши со у сеатембру месецу, алн се и преко целе године примају ученици, а нарочито у I разред. Што се тичо нохађања школе, оно је изврсно. Има ученика који ни једне вечери нису изостали од цредавања и ако. су им станови удаљени од школе и по 2 — 3 километара. Број година ученичких различан је. Има ученика од 9—30 година У 1893. —94. школској години био је један ученик коме је било 33 године и имао је 3 до 4 детета. Ну, највише је ученика од 13 — 20 година. Сви су ученици пука сирочад. У овој школи има свега 8 наставника. Сваки разред осн. школе има свог наставника, а у приправним разредима предмети су иодељени на наставнике. Школска година ночиње од 1. септембра па се нродужава до Петрова-дна Исинти се полажу у јуну месецу, а за тим у септембру и октобру. Карактеристично је, да се у овој школи над ученпцима ннкакве казне не примењују. Владање је ученика примерно; дисциплина изврсна. Јодина казна, која се иримењује то је забрана доласка у школу. Пу, то је врло редак случај. Све уџбенике којн су иотребнп за ову школу а издања су државна даје министарство просвете. Остала наставна средства набавља Друштво Св. Саве, а општина београдска дајо стан, огрев п осветлење. Да би се ученицима дала могућност, да што више прочитају и науче, у овој школи постоји и ђачка књижница, која стоји на расположењу ученицима. По свршеном школовању приправници иду за учнтеље у земље српске под Турцима. Ну, велики је број, ко.ји п даље раде своје послове. То је у главноме историја светосавске вечерње школе. Огрешилп бисмо се када на овоме месту не бисмо нарочито споменули видни усиех у песми. Певање у овој школи обрађено је дајеувек изазивало дивл>ење и одушовљење. Ове песме изазивају силно одушевљење на свима концертима, на којпма су овн ученицн ') Као што смо извештени, од почетка идуће шкодске годипе иринравпа шкода имаће 3 разреда, а доцније ће се отворити и 1У-ти разред.