Prosvetni glasnik

70

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

одговор Бухнеров Марији Манасајини, АбелесЈ г и Ставенхагену. (Подади о новијим радовима узети су из ВегхсМе с1. с1еп1зсћеи Сћет. СевеПзсћаЛ). 2. Ш. Ј. БајкЛ рсФерује о својим анализама шеКерне реае, које је извртио ради константовања, какве је резултате дадо гајење репе у 1899. год. Испитао је 62 пробе репе из разних крајева Србије и нашао је да је било: 4 нробе преко 15°/ 0 шећера 10 проба са 14—15°/ 0 » 23 „ „ 12-14% „ 15 „ , 10-12% , 10 , „ испод 10% Најбоља проба пмала је 15 - 9% шећера. Придиком испитпвања репе запазио је сдедсће погрешке: 1. сувише круине репе због раздадеког сејања, 2. много репе са зеленом главом због раздалеког сејања п неогртаља, 3. репе са заламаним лишћем, 4. репе неправилног облика због пресађивања н непотпуног разређивања, 5. репе са трулим срдем п т. д. Све ове грешке последица су иедовољног познавања гајења репе и немања готово никаквог упутства за гајење. Кад се узме у обзир поменуто незнање и немање уиутства, као и почетнички рад, нзлази да је реаа у 1809. години дала добре резултате, којим се можемо задовољити. 3. Мил. Ј. БајиК реФерује о својим анализама ашенице из године 1898. и 1899. год. Испитао је 49 нроба разних врста ншенице из разних крајева Србије. Најбоља је пшеница била: БЕЛАНЧЕВИНЕ ЛЕПКА 0 0/ /0 /0 Ситна црвена општине мокрогорске 1898. год. са 13*87 11*19 „ „ С. Јовановића пз Самаила „ „ „ 12*81 12*41 „ , II. Илића из Јасикова „ „ „ 12*81 10*10 , „ општине ивањичке „ „ „ 12*81 9*07 Еосовка ./1. Достанића из Пурица 1899. „ „ 12*06 8*53 Црвена крупна 0. Ђокића из Чајотине 1898. „ „ 12.00 8*^4 Ситна црвена ншеница имала је у опште беланчевине и лепка више од другпх врста: обичне домаће, Косовке, Белије, Мурајке, Раисалијс, крупне црвене, јаре, огуне, Вардарке и др.; с тога треба ову нарочито гајити. После ове може се са успехом гајити крупиа црвена па и Вардарка. Белију, Мурајку и друге требало би што је могуће мање гајити, јер иемају велике вредности. Поједини састојци пшенице кретале су се у овим границама: Белапчевииа пзмеђу 9*25 — 13*87%, лепак 5*'35 —12*41%, вода 11*52—15*20, маст 1*30—2*00%, целулоза 1*36—3*50%, иепео 1*34—2*00, угљени хидрати 67*50—72*96%-