Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДЕО

343

2., да окружни школски одбор у сваком посебном случају доставља неуредне председнике и благајнике политичких општина окружном начелству с предлогом да нх казни по члану 157 тач. 4 закона о општинама. 3., да окружно начедство извештава Министарство Просвете о нзвршењу ових казни. ПБр. 5008 2 априла 1910 год. у Београду. Мишл-тар просвете и црквемх послова Ј. М, Жујовиг. с. р.

Свима окружним школским одборима. Неки окружни школски одбори не састављају на време предрачун годишњи па га у невреме шаљу политичком окружном одбору свога округа на одобрење, или једном већ одобрен буџет од стране окружне скупштине допуњују повећавајући позиције појединих партија издатака и онда од Министарства Просвете траже одобрење тих позиција. Чланом 28 закона о општинским, среским и окружним буџетима изреком је наређено да се једном одобрен буџет не може више узимати у расматрање нити предлагати за одобрење. Ради правилнијег рада при састављању и одобравању окружних школских буџета наређујем томе одбору да се управља тачно по предњем захтеву чл. 28 и да ми евоје предрачуне шаље на одобрење најдаље до 31 августа сваке године, како би измењен и допуњен на време стигао и Окружној Скупштини. ПБр. 7507 7 маја 1910 год. у Београду. Министар просвете и црквених послова Ј. М. ЖујовиЂ с. р.

Свима градским школским надзорницима. Сриско Друштво за Дечју Психологију предузело је да за време великог школског одмора ириреди у Београду изложбу предмета из области д п чјег живота и рада у ирешколско, школско и пошколско доба. Изложбен одбор тога друштва умолио ме је да одобрим учитељима и учитељицама народних школа да учествују у прикупљању иредмета за ову изложбу. Детаљан план за прикупљање тога градива одштампан је у 3 свесци „Гласника Српског Друштва за Дечју Психологију" за 1910 годину. Надазећи да су учитељи и учитељице народних школа у првом реду позвани да помогну остваривање ове лепе замисли, — препору-