Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДЕО

637

По наредби гоеподина Миниетра просвете и црквених нослова саопштава Вам се предња представка Српског Краљевског Посланика у Петрограду ради знања и потребног саопштења ученицима поверене Вам школе. ПБр. 10817 21 јула 1910 г. у Београду. По наредби Мпнистра иросвете и дркв. нослова начелник, Милив. Ј. Поповић с. р.

" :»Ј III: Свима приватиии гимназијаиа. Према чл. 7 закона о средњим школама избор наставника у приватним средњим школама потврђује Министар просвете и црквених Послова. Разрешење државних чиновника у оиште бива на онај начин, на који су они ступшш у службу, а за приватне средње школе вреде све законске одредбе и прописи, који и за државне средње шкоде. Како управе неких приватних средњих школа нису се држале напред наведенога, то, у смислу поменутога законског члана а у интересу реда и рада у школама, препоручујем управама свих приватних средњих школа, да предлог о разрешењу наставника са разлозима за то шаљу мени на одобрење и пре добивенога одобрења наставнике не разрешавају од дужности. Ова наредба саопштиће се и свима наставницима приватних средњих школа. ПБр. 11728 3 августа 1910 г. Министар у Београду. просвете и црквених послова Ј. М. Жујовић с. р.

Свима средњии школаиа, државнии и приватнии. Дешавало се, да се за упис у средње школе пријављују ученици из српских школа на страни (Црне Горе и других), који су према уређењу тих школа због слабог успеха остављени да понове разред или изгубили право на даље школовање као редовни ученици, па моле да се на њих примене одредбе нашега закона, које су друкчије но одредбе оних школа. Ради угледа тих школа и да не би било изигравања закона, наређујем, да се при пријави за упис оваквих ученика у наше средње школе пази на уредбе школе одакле они долазе и с њима поступи онако, како је назначено на њиховим сведочанствима. ПБр. 11974 3 августа 1910 год. у Београду. Министар просвете и црквених цослова Ј. М, ЖујовиЋ с. р.