Prosvetni glasnik

62

Просветни гласник

клором. Српском језику ваљало би доделити 6 недељних часова: 2 за писменост, 2 за школску лектиру и 2 за проучавање граматике. Као лектиру темељно обрадити у првом реду народну књижевност. Од уметничке на прво место долази потпуна лектира и обрада Горског вијенца 4 ) и оних уметничко-књижевних дела која обрађују мотиве из наше историје и наших народних песама. Комплексна настава из националне групе предмета тек ће онда бити успешна кад се и на Универзитету целисходније распореде научне гране. Наставници ове групе предмета морају бити колико одлични стручњаци толико и изврсни педагози а пре свега изразите личности. Мрљаве, и безизразне особе које су студирале „Југословенску књижевност", Историју или Земљопис на факултету само зато, што се то досада оредрасудом сматрало као најлакша група предмета, не могу доћи у обзир за ову наставну грану у будућој женској средњој школи. Општа, првенствено културна историја и географија Европе и осталих делова света долазе у нижем течају у најкрупнијим потезима. По важности одмах иза националне групе предмета долазе природне науке. Темељно познавати свој народ и природу око себе јесте оно најбитније у просвећености данашњега поколења. Сва друга знања долазе тек иза тога. Рачунска настава морала би се осетно изменити: Рачуница са основима Геометрије и Геометриским цртањем уз Слободно цртање, обрађивала би се строго на темељу очигледности и највеће постепености. Рачунско-геометриске способности код девојчица развијале би се у првоме реду зарад практичних циљева у животу, а тек у другом реду као „формални" чиниоци општега умног развитка. Алгебри није место у -нижем средњешколском течају, осим у реалци. Изузетно математички обдарене девојчице треба пустити у Реалку: А што се досада ради једва 10% математички нарочито обдарених девојчица свих осталих 90% мучило и оптерећивало математичким апстракцијама, резултат је био тај: да су 90% ученица гимназије имале приватне инструкторе код куће! И то не само слабе већ и добре, чак и врло добре и одличне! Па се и поред тога кубурило с прелазима из разреда у разред, као и на обе матуре 5 ). Страни живи језик у нижем течају може се савладати ако остане само један, најбоље по избору: немачки или француски, а други да почне тек од вишег течаја. Страним језицима се и у досадашњој школи пс-клањало довољно пажње те у том погледу не би било осетне разлике између досадашње и будуће ж. с. школе. Једино би конверзацији отсада требало дати још ветше места у настави живих језика.

4 ) Није био редак случај да наше девојке и на великој матури нису богзна шта знале да кажу о њему, а очевидно га многе у целини" нису ни прочитале.

5 ) Ирску нико неће сматрати неком затуцаном земљом, а у њој се, од недавно, у ж. с. школи математика може заменити Дом.аћинством, Кувањем-и Ручним радом чак и на великој матури!