Prosvetni glasnik

Јеромонах Мардарије од Мркшине цркве

271

земаља". „Чудотворна рака" св. Теофане налази се у тој цркви. Јеромонах Анастасије и јерођакон Јоаникије, изасланици београдског митрополита, говоре о раци св. царице Теофане у молби коју су 1509 године упутили руском великом кнезу Василију Ивановичу." Како и којим су путем моћне светице те у Београд доспеле не знам ништа извесно рећи", писао је Ил. Руварац. Он је о томе изнео ову претпоставку: „Може бити да су оне, као и моћи св. Петке, после пропасти бугарског царства из Бугарске у Србију пренесене". Царица Теофана била је жена оног „премудрог Лава (византиског цара, 886—912) коме се у старој српској књижевности приписује један спис пророчанског карактера. Доцнији рукописи тај спис везују за име деспота Стефана Лазаревића. Осим чињенице да и у византиској књижевности има рукописа са пророчанствима Лава Мудрог, за објашњење постапка српског пророчанског списа „премудрог Лава", односно Стефана Лазаревића, може свакако да послужи и то што су у деспотовини Стефана Лазаревића почивале мошти св. Теофане, жене Лава Мудрог.

ТроНЦЕСТ4Л НЕДШОМГПИШС МКГГГЕ-!;

Шш неделм ррж^ствсм^ 7. ■ - - ННГЛ роДСТКЈ 1 'ч 'К.Т СНЈ ДКДВ4 5 СН-1 -ШрЈЈМДМ . ШрЛ.јмћ р«ДН1 3 СЈ .1КД . 1С1|Л1жЕр6ДЈ[^1:«Ж4 . I ЛКМКЖЕСОДНЈЈО^АОТ Љр^ГЦО КГО- ЈО^ДЛ/КЕродНЈСрЛрЕСЛНЈ ^рл сотдм^рн, фјрсжЕ родн не ' ромЈ.ксром;г.Е оо г \иАрмлАлр.ил Е' Четворојеванђеље (Мркшина црква, 1562)

Канони Богородици били су неонходно потребни за цркву посвећену Успењу Богородичином. Служба св. Теофани (од патријарха трновског Јевтимија) унета је у рукопис због „чудотворне раке" и моштију те светице. Кнез Лазар је отац деспота Стефана, па је отуда појмљиво да се за владе деспотове у ми-