Ratnik

86 ЗВАНИЧНИ ДЕО

;

непосредних предпостављених старешина, а да брзо неупотреби или поуку или казниме мере и противу оних, који су грешили и противу предпостављених, који упражњавањем своје власти, _пеодржавају овај строги ред и надзор у дисциплини.

4. Сви дисциплински иступи, извиђавају се устмено и одма се одређује казна, која се по пропису извршује и заводи, или ако је нужно да се строжија. дисциплинарска казна одреди, старешина, који је такав извиђај учинио, ставља тај свој извиђај у писмени рапорт оног часа, који подноси већем предпостављеном, да он казну одреди, а тај старешина прима оно што је у рапорту, као истину, за коју одговара онај, који рапорт подноси.

Од овог се изузимају иступи, који се казне по приватној тужби и који нису увиђени и доказани на самом месту, па Пе нуждан писмени извиђај.

Па како семлоге старешине без разлике у дисциплинским иступима држе писменог извиђаја и како све то врши се на штету дисциплине; тако предпостављене старешине у свакој такој прилици радиће да такву процедуру одклоне поуком па и самом казном, која у известним случајевима, са млађег, који је грешио, прелази на старијег, који те погрешке брзо неисправља. 5. Да би се све ово у колико је могуће вршило и у наредњој војсци онда, кад поједини војници изостану: четовође, ескадрони и батаљони командири, на основу свог сазнања и уверења од подчињених мањих старешина "на и сами војника, поднеће нарочити писмени рапорт о изоставшем, ком ће приложити списав имена са назначењем који је изостао без узрока извињујућег, а који је изостао по једном ма ком узроку избројаном у чл. 104. уредбе о вој. дисциплини, што ће се у при–медби татно и кратко изложити.

Командујући официри па и сам командант бригаде или пука увериће се о исправности ових спискова, а њима ће се сви почастни рапорти на преглед подносити. Затим ови команданти док су војници јошт на окупу, издаће дневну наредбу у којој ће изложити имеча свију оних, који су дошли а који су извињеки, назначујући поред имена и презимена и узрок због ког је изостао, оснивајући све то на поднешеним рапортима.

Они пак који се на овај начин неоправдају, позваће се н

дотерати док траје скуп или у најкраћем року после скупа у