Ratnik

732 ЗВАНИЧНИ ДЕО

љено. На врху на устима изрезана је завртка за темпирни упаљач.

Овако доготовљен шрапнел, који поред тога мора да. буде још и оструган: да на њему нема нимало оксида по цилиндричком делу, лаферују лисеранти, а у лабораторији се облива. оловом и струже се на прописне мере.

У такав шрапнел мећу се најпре зрпа и то: 150 комада изливених од 4 дела олова и 1 дела антимона и 25 ком. од чистог цинка, свега дакле 130 зрна пречника 16,5—=: прва тежине 22 гр. носледња по 16 гр. свака. Пошто су метута ова, зрна још се шрапнел тарира парчадма олова на нужну меру, точно сваки за се на кантару.

Затим се шрапнел залива колофоном изтопљеном, кроз левак, који слази у шрапнелу до дна, и имаде потпуно Форму цевчице за распрскавајући метак, а који има 4 рупе од којих 2 служе за улазење колофоне, а 2 за излазак ваздуха. Левак се тај лако изчупа, пошто се колофон стврднуо, ако је пре

· сипања колофона био ладан и мало зејтином намазан.

Дотле довршен шрапнел бојадише се на врху до олова црвеном бојом, обележи се месецом и годином лаборирања, обвија се зејтињавим канапом по олуцима завоја, и маже се графитом све исто као и граната,

Цевчица за распрскавајући метак упресује се, пошто се под њу подметуло мало зумбом избијено парче каучука, затим се меће 24 гр. пушчаног барута, као распрскавајући метак и најпосле се ушрафи темпирни упаљач, који се још севрх свега увеже платном и мушемом. На вези око мушеме оставља се петља за руковање са зрном.

Тако се зрна слажу у магацине.

Шрапнел овај колико је иначе савршен, нарочито и по томе што му је особито добар упаљач, још се једнако усавршава, јер се засад сразмерно често догађа да распрскавајући метак уместо да развали зрно, само истера врх или дно, те је усљед тога после дејство неподпуно.

Обливање зрна оловом.

да обливање оловом узимљу се гранате и шрапнели: пошто су им већ завртке на устима за упаљаче изрезане, пошто су дакле зрна у гвожђу већ подпуно израђена.