Ratnik

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ 183

Шре свега зрна се у оној ширини у којој ће се оловом облити на стругу остружу од оксидне коре, тако да је метал потпуно светао и чист на површини.

На плочи огњишта, у коме се находе казанп са разним потребним изтопљеним металима, загреју се зрна толико јако, колико је само таким начином могуће. За руковање тако угрејаних зрна служе држаља, која на врху имају гвоздену завртку, која тачно улази у уста гранате или шрапнела.

Угрејане гранате умачу се најпре у изтопљено олово и у њему се подрже и обрћу неколко магновења: те да би одприлике добила температуру угрејаног олова.

Из олова умачу се најпре и обрћу полошке у смеши са-“ стојећој се из:

1177 гр. Сољне киселине (клороводоничне киселине),

125. гр. Струготина од чистог цинка,

125 гр. Туцаног нитадора, која се находи у гвозденом сандуку, који има по ивици урезе ва наслон држаља. Ово траје само једно магновење.

Из ове смесе замачу се зрна опет у олово, па се после, гужвом од крпа, увезаних канапом, трљају свуда: док не буду по оструганој површини сасвим чиста и сјајна. Ако то неби било одма у први мах: могу се последње две операције и више пута повторити.

У овом стању зрна замачу се опет у раствор сољне киселине, а отуд брзо у казан у коме је растопљено легирање састојеће се из 1,5 дела цинка и 1 дела калаја. Пре умакања. уклони се са истопљеног метала кашиком добро оксидна, кожа: да се неби она прва за зрно приватила. Ако неби овај метал добро за зрно пријањо, онда зрно ваља више пута у смеси тој окретати и туцаним нишадором посипати.

Из овог казана напослетку долазе зрна у калуп, у коме су центрирана, а наоколо је простор у дебљини оловног завоја, шупаљ, и тад се изтопљено олово успе кашиком у калуп док небуде пун, па после дотле недира док се олово не стегне.

Овако се ради у лабораторији Тунскоја, у Винтертуру код браће Сулцера, где се такође израђује муниција, зрна се после првог замакања у раствор сољне киселине: најпре умачу у легирање цинка и калаја, па после тек у олово, и при обе ове операције окрећу се и посипљу туцаним нишадором; — сав остали рад исти је.