Srpski književni glasnik

449 СРПСКИ Књижевни ГлаАСНИК.

ограничи власт кнеза Милоша, и ту је политику водио све до своје смрти. |

Александар 1, руски цар, пошто су евршени француски послови, нареди министарству иностраних дела, почетком 1416 год., да узме у преглед односе се Турском, и за новог посланика на Порти наименује Григорија Александровића, барона Строганова. Каподистрија, који је имао да напише инструкције за Строганова, предлагао је цару да се букурешки уговор, као недовољан, замени другим „те ће тако Власи, Молдавци и Срби бити ослобођени тешкога. режима, који их притискује.“ Он је предлагао за ове три провинције кнежеве из немачких династија, те ла се на тај начин и Европа задовољи. „Био добар или рђав, одговори цар, букурешки уговор треба да се одржи. Треба се задовољити њим (5 еп ассопипобег) и гледати да се из њега извуче што се више може, те да се учини нешто добра румунским кнежевинама п Србима, нарочито да нас Турци не узнемиравају евојим представкама односно црноморске обале.“ Заиста, и Русија није била извршила обавезе букурешког мира, јер није вратила Порти извесна места на обали Црнога Мора.

По своме доласку у Цариград, Строганов отпочне одмах преговоре с Портом о непепуњеним тачкама букурешког мира (нов. 1816). Прво је говорио о Влашкој и Молдавији, па је затим прешао на осму тачку за коју је казао Ma je потпуно изитрана. Порта се изговарала да су се Срби од времена закљученог мира побунили, да их је она строго казнила, али да је Србија данас мирна u задовољна и да је тврђење посланиково односно њих неоправдано. Почетак ових преговора био је врло тежак и Порта се показала врло упорна. Ускоро пажња Русије буде поново скренута на запад, те није могла довољно пажње поклонити турским пословима. Тек 1820 Строганов добије нове инетрукције.

Кнез Милош је врло добро схватао све слабе стране своје погодбе са Марашлијом, и одмах је почео покушавати да с Портом уреди своје односе. У том циљу он

ће

у бића пољ и ao ĆI «+