Srpski književni glasnik

Подела Земље на Области. 45 премало, јер је гаагиз атракције Сарајева много даљи, особито у југоисточном правцу. Њему би требало доделити од травничког округа још котар Прозор, а од мостарског котар Коњиц. На истоку требало би овој области дати округ плеваљски, пријепољски, бјелопољски, берански осим рожајског среза; срезове Чајетину, Ужице и Бајину Башту од ужичког округа.

Ти крајеви гравитирају већ и сада трговачки Сарајеву, а са довршењем пруге Ужице-Вардиште всза би се још појачала. Саобраћајна гравитација ових крајева негдашњег Новопазарског Санџака оснива се на току њиховим река: Таре, Дрине, Чехотине, Лима и Увца, којих долине стреме према железничкој вези са Сарајевом. Како за ове крајеве, и за наведене срезове ужичког округа, најбржа је и најједноставнија веза с морем преко Сарајева. Осим тога за ове крајеве је Сарајево најближи и најприступачнији велики трговачки и културни центар.

10. Савско – дунавска област са седиштем у Новом Саду. У ову област требало би узети сву жупанију бачку осим среза апатинског, не изостављајући срезове жабаљски, тителски, сенћански и старобечејски, како се то чини у предлогу закона, него додајући јој још срезове Турску Кањижу и Велику Кикинду из Потиске области, који срезови имају преко Сенте железничку везу с Новим Садом. Везање бачких срезова тителског, жабаљског и старобечејског у Потиску област са центром у Вел. Бечкереку није саобраћајним разлозима оправдано. Жељезничка веза ових срезова с Новим Садом је куд и камо боља, бржа, ближа и једноставнија него с Вел. Бечкереком. Изгледа да су ти срезови додани Потиској области у недостатку другог подручја за ту област са седиштем у Вел. Бечкереку.

Даље би овој Савско-дунавској области требало дати жупанију сремску као у предлогу, сем котара Земун и Стара Пазова и сем три западна котара. Котар Стару Пазову треба располовити и северни део с Карловцима дати Савско-дунавској области, а јужни део са Старом Пазовом Београдској. Западна три котара Вуковар, Винковце и Жупању доделио сам Осјечкој области. Даље треба дати Савско-дунавској области три мачванска среза: Богатић, Шабац и Владимирце.

Тако би ова област обухватила равне, житородне и стоком богате крајеве са културом становништва од прилике