Srpski sion

С тр . 486.

„СРНСКИ СИОН. 1 '

Б р . 30.

С Т Е Ч А Ј. „ Српска црквена оиЛина у Загребу " отвара 1. октобра 18У1. п. н. аутономну основну школу, те овим расписује стечај на једно учитељско место. Учитељ има исказати школском уредбом од 1872. прописане способносги. а дужност му је поред прописаних птколских предмета у четири разрела обучавати ђаке и у црквеном појању. Плата је годишља 700 ф , а. вр. и слободан стан у школској згради. Онај који је вешт и ноталном пјевању, имаде изгледа на заслугу и код овдашњега српског пјевачког друнггва. Ко.ји желе дотично место заузети, нека се са молбом и сведочбама о свршеним наукама најдал.е д<> 1о. (27 ) августа о. г. обрате на потписано предсједнигатво. Из сједнице цркв.-школског одбора срп. прав. цркв. општине у Загчебу, одржане 28. јуна (10. Јула) 18 Ј1. Ннко Гавела, Милан Станкови!, перовођа. предсједник.

С. 0. 1494. ех 1891. СТВЧАЈ. 13 Ради попуњења два упражњена стипендијска места у заклади ГГетровић-ХаришевоЈ, од којих је једно одређено за ученика сгруке трговачке, а друго за ученика струке занатлијске, овилг се расиисује стечај. Стипендија износи годишње 300 ®ор. а. вр. Стипендије ове могу получити само младићи сриске народносги, и источно-православне вероисповесги и.з земаља угарске круне; а етипендисте моћи ће своје отипендије само на наставним заводима (трговачким и односно занаттијско-обртничким) земаља угарске круне, а само изнимно и дозволом високог кр. уг. министар ства богочасти и јавне наставе и на наставним заводима у другој половини монархије или у иноземству уживати. При једнаком својству молитеља имају првенство они. који немају имања, пред опима, којп таковога имају, а у истим околностима имају првенство пре свију сродници основатеља, пок. Марије Хариш рођ. Петровић и мужа јој пок Григорија Хириша из Земуна Молитељи имају своје, крштеним листом, лечничком сведоџбом о каламљењу богиња и сгању здравља, школском сведоџбом о до сад свршеним наукама, и најпосле сведоџбом политичне власти о свом имаовинском стању обложене молбенице саборском одбору у Карловцима до 19. (31.) августа т. г. поднети. У Карловцима 10. (22.) јула 1891. Предоедннштво оабороког одбора.

Бр. 7-26. ех 1891. Е. К. 2СЗ. СТЕЧАЈ. 79 На парохију Раусовац у костајничком протопресвитерату, овим се расписује стечај. Интеркалара нема. Рок пријављивању до 1. (13.) септем. 1891. Из седнице Епархијске Консисторије, држане у Плашком 20. јунија (2. јулија) 1891. Епархијска Консисторија Горњо-Карловачка. С. 0. 1495. ех 1891. СТЕЧАЈ. 74 Ради нопуњења једнпг упражњеног стипендијског места у заклади пок. Гавре Адамовића овим се отвара стечај. Стииендија ова изн .си годишње 300 ®ор. Фор. за ученика средње гаколе, 400 Фор. за слушатеља академијских наука. Стинендпју из поменуте закладе могу получити сиромагани ученици српске народности и православне вероиеповести, који су доброг владања и добро се и приљежно уче. Сродници ®ундатора имају првенство. Питомци ове закладе морају своје науке само на отачаственим заводимн у Угарској и Хрватској и Славонији слушати, а само с дозволом високе кр уг. владе могу се и у иноземству учити. Молитељи имају своје кргатеним писмом, школском сведочбсм, сведочбом сиромаштва, и лечничком сведочбом о томе да су здрави, обложене молбенице саборском одбсру у Карловцима до 19. (31.) августа т. г. под ети. У Карловцима, 10. (22.) јула 1891. Председлиштво саборског одбора.

СТЕЧАЈ. Ради попуњења једног учнтељског места на вероисповедној гаколи у Канаку отвара се овиз& стечај. Плата учитељска'је у готовом новцу 300 Фор. а. вр., 25 кибли жита, 15 кибли кукуруза, 2 хвата тврдих дрва у име огрева, слободан стан са багатом, једна башта изван села од 800Ц хвати, 4 ланца ораће земље, на коју сам учитељ порез плаћа. Учитељу у дужност спада еве законом прописане иредмете у школи предавати, гаколску децу у појању обучавати и ири сваком богослужењу у цркви појати. Молитељи нека своје молбе са оригиналним сведоџбама о учитељској способности, овомесном црквеном тпк. одбору најдаље до 15. августа поднесу, када ће се избор обавити. Првенсгво имају они који су из мађарског језика исиит положили и који се лично и-чедставе. Канаи, 14. .јула 1891. ^ Дамјан Војнови!!. -Владимир Жупунски, перовођа. председник.