Srpski sion

Е р 30.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 487.

ш.

ех 1891.

С Т Е Ч А Ј.

65

Н—3

На уиражњено месшо редовног ирофесорп на сриској аравославпој ууишељској школи у Сомбору, који ће имати дужност да иредаје срнски јеник, стилистику и срнску књижевносг са историјом књижевности, даље општи и отачаствени земљоиис, историју српску, отачаствену и ошпту а ио околностима и науку о земаљском уставу и немачки језик, и да привравншсе у специјалној методици тих предмета уиућује, са обвезом предавања у 18 — 20 седмичнпх часова, — овим се отв-ра стечај. С тим местом скончана )е годишња ллата од 1000 Фор. а вр и 10% те плате у име станарине, и после сваких пет година уснешне проФесорске службе годишња иовишица од 100 ®ор. а. вр. а после 30 година службовања мировина у износу постигнуте плате. На ово проФесорско место могу компетовати само онн Срби православне вере. који су оснособљење за иредавање горе номенутих наука на свеучилишту или којем вишем педагогијско.1 заводу стекли, или те науке на тим заводима слу шали, а првенство имају оспособл.ени за горње струке гимназијски или препарандијски нроФесори. За случај ако такових компетената не би било. имаће дотични за годину дана испит за проФесорско оспособљење ноложити. Молбенице своје којима се имају приложити крштено писмо, сведочба о проФесорском оспособљењу односно о свршеним наукама, сведочба о досадањем службовању н најпосле сведочба о религиозно-моралном и политичном поведењу, вал.а да комнетенти поднесу поднисаном председнпштву најдаље до 3. (15.) августа 1891. У Карловцима 3. 15.) јула 1891. Председништво срп прав. нар. цркв. Шкслског Савета.

63

з—з

С Т Е Ч А Ј. Усљед оставке г. Ал^ксандра Паланачког, учитеља, рпснисује <е овим стечај на овдашњој срп. прав. вероисповедној основној мушкој школи за нпже разреде. Рок стечају 6 (18.) августа о. г. Плата учитељска је у готовом новцу 420 Форината, 2 ланца ораће земље, '/ 4 ланца баште у пољу, на коју учитељ порез плаћа, и стан у натури. Дужноет је пзчбраног учитеља за левом иевпицом у цркви појати и све уредбом пронисане предмете у школи предавати. Ваљано инструиране молбенице имају се упутити ва председништво школског одбора. Првенство имају они, који су и из мађарског језика оспособљени. Из седвице гаколског одбора држане у Срп. Итебеју 2,9. јуна (11. јула) 1891. Ст. М ишкори ^ Тоша Дау перовођа. иредеедник.

64

3—3

СТЕЧАЈ. Овим се расписује стечај на упражњену учитељску штацију у Иванди (торонталска жупанија). Плата учит^љска састоји се из годишњих 400 ф . а. вр., паушала 5 ф , за своју потребу 2 хвата тврдих дрва и за школ. пећ колико дрва треба, са присгојним здравим станом од две собе, кујном, шпајзом, свињцем, гаталом и плодоносном великом баштом; од укопа где буде позван 50 нов. Дужност учитељу је у цркви појати, у томе и гакол. децу обучавати и шњима редовно у цркву долазити и све школ. уредбом ирописане предмете у гаколи предавати. Ко жели ово место получити, нека се са својом ваљано инструираном молбеницом до 31. јула (12. августа) т. г. на долепотписаног председника обрати. Ако је коме могуће и лично се дана ј З . јула на св. Архангела Гаврила као на дан храма ове св. цркве прикаже, узеће се у обзир. Избор обавнће се б. авг. т. г. Примјечава се, да и школске четир ланца ораће земље имаде, која се за сада због нагомиланог порезног дуга нод аренду даје. Мишко Перинац, Баоа Станојев, перовоГа. предеедник.

Бр. 795. ех 1891. К. К. 269]

СТЕЧАЈ.

80

На парохију Средња Гора у Кореничком протопресвитерату, овим се расиисује стечај. Интеркалара нема. Рок нријављивању до 1. (13.) септем. 1891. Из седнице Епархијске Консисторије, држане у Плашком 20. јунија (2. јулија) 1891. Епархијска Ковсисторија 1орн>о Карлов^чка.

81

СТЕЧАЈ.

2—3

Погато је на срп. вероисповедној гаколи у Чоки учигељско место привремено поиуњено, го се на основу закључка м. гак. одбора држаног 8. јула 1891. отвара стечај. Плата је 350 ®ор. у готовом, трИ .јутра земље на коју учитељ норез сам плаћати има, бесплатан стан с баштом, од великог укопа 1 ф., за саму пратњу 50 н., из Марцибановог Фонда 10 Фор. н преко зиме за пећ нуждан огрев. Учитељ .је дужан децу у нрописаним нредметима настављати, цркв. слов. језику и мушку и женску децу нарочито обучавати, међу децом како у гаколи тако и у цркви дисциплину одржавати и као певцу милогласном појању их учити, и на послетку ири цркв школ. седницама иеро водити. Рок јављању је 11. август о. г. У Чоки, 14. јула 1891. год. ђура Стојанчев, школски председник.