Srpski sion

С ТР . 488.

„СРПСКИ СИОН."

Б Р . 30.

Бр. 4025 из 1891. Од погдаварства општ. В. Кикинде.

76

управ.

СТЕЧАЈ.

2—2

Општина Вел. Кикинда овим отвара стечај на годишњу сшшсендију у износу од 120 ф. из „ ТешпЖеве закладе" за слугиаоце академских наука на будимпештанском краљ. свеучилишту или политехници. РеФлектанти на ову стипендију ваља да ириложе својој молбеници: 1.) Извод из записника крштених, којим ће доказати православну вероисповест и народност српску, 2.) Сведоџбу од надлежне управне власти о томе, да је молитељ из Угарске. 3.) Сведоџбу сиромаштва, у којој треба да је означена и та околност, колико је деце у молитељевих родитеља, 4.) Сведоџбу о исииту зрелости и школске сведоџбе од последње две године, као доказ сврху успеха у школи, 5.) Лечничку сведоџбу сврху телесног здравља и накаламљењу крављих богиња. У смислу министарске наредбе несмениједан питомац уживати у једно и исто време две или више стипендија. Рок за аредавање молбеница шраје до 1-вог сеишембра ове године ио новом календару Молбенице упућују се потиисаном општинском поглаварству, — оне молбенице иак, које после горњег рока стигну, не ће се уважити. —• У Вел. Еикинди, дана 20. (8.) јула 1891. г. Пера Јовановић, Р. Телечки,

пр. Пележник.

71

цркв. перовођа.

поднредседник.

Бр. 53, м. Шк. 0. ех 1891. год.

онштински наче.шпк.

2—2

г лд с. Православна црквена опћина у Крњешевци даје на знање, да ће своју цркву споља и изнутра оправити (репарирати) све што сиадау посао зидарски, столарски, лимарски и молерски ; који ће се иосао дана 2о. ју.та (9. августа) т. год. у 1 сат после подне у просторији учионе на јавној јеФтинбеној дражби изнајмљивати. Процењена вредност иосла јесте 1212 Фор. 50 новч а. вр. Лицитанти имају прије дражбе 10% пишманлука положити. У Крњешевци, 9. (21.) јула 1891. Хока Радованови!, Љубомир ТрифуновиЈ.,

„Српски Сион" излав! сваке иедеље н". велпком табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на по годиле 2 фор „ а на чертвт године 1 Фор. За сшране земље на годину 5 ®ор- Из Србије црима претплату књижара В. Валожпћа у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

СТЕЧАЈ.

Овим се отвара стечај на место учишељчце при новоустановљеној српској вероисповедноЈ школи у Сриском Крсшуру. Годишња нлата учитељице еастоји се из 350 Фор. за редовну дневиу и повторну школу, и '/ 4 јутра оранице за башту, на ко-ју ће учитељица јавне терете плаћати. У име станарине добиваће годишње 50 Фор. а за зимски огрев 15 ф . с-ве Дотле, док опиггина школу не назида, а чим школа назидана буде, те учитељица у истој стан добије престаће станарину добивати, а место 15 Фор. у име зимског огрева, добнКе с.таме за зимски огрев колко јој потребно буде. Учитељпци снада у дужност све законом нрописане предмете у четвороразредној и иовторној женској школи иредавати. Рок стечаја истиче 10 августа о. г.; с тога се позивају компетентке да законом инструиране молбенице до реченог дана потписаном председништву нрипошљу. Из седнице м. школс. одбора држане у Сраском Крсшуру 11. јула 1891, год Сима Моцић, Л. Св. Дражић, перовођа. парох и предеедник м. школ. одбора.

72

2-3

СТЕЧ АЈ. Овим се усљед закључка местне цркв. скупштине од 7. јула т. г. у Срп. Неузини за учи1 тељицу на женско.ј школи стечај расписује. Годишња плата у готовом новцу 300 ®ор. а вр., 20 Фор. у име школске послуге, 5 Фор. у име паушала, два хвата тврдих дрва, зимски огрев, слободан сган са баштом у износу од 200□ хвати, Изабрана учитељпца, дужна је осим законом одређених школских предмета учити женску децу ручном раду и православном црквеном пој ању. Оне учитељице, које су раде ово место заузети, нека своје молбенице са сведоџбом о свршеним наукама, положеном исппту из мађарског језика и добром владању најдаље до 6. (18.) августа т. г. овој црквеној оиштини ношаљу. Истог дана ће се и избор обавити'. Из ванредне скупштинске седнице, у Срп. Неузини 7. (19.) јула 1891. год. држане. Витомир Максимчев, Коста Попов, срп. нар учител. и перовођа. подпредседник. Претплата и огласи шал.у се накладној шшамаарији А. Лај$ви%а у дунавској улици, а рукоииси уреднику Сави ПвтровиЛу у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукописи се не враћају.

издање и штампа а. пајевића у новоме саду.