Srpski sion

С тр . 626. „СРИСКИ СИОП."

Новог Села и аджжшстратор гтарохије вршачке, добио је 61 глас; Еоста Цијук , иарох суботитки, 20 гласова; Пера МилиИ. бележник еиархије темишварске, 18 гласова; а иа остале кошетенте па.о је но један или два гласа. Пошто ни један компетенат није добио пронпсане две трећиие глаеова, то ће консиеторија врпгачка имати да пменује за нароха једног од оних кандидата, који су највигае гласова добиди. — (Рукоположен за свештеника.) Јављају иам Ш Сомбора, да је катихета- сомборских осиовних гакола п више девојачке школе г. Жчрко По.иовиИ. свршенп богослов и испитани учитељ, пре две недеље руконоложен за ђакона а сутра дан за иресвптера. Чин рукоположења извршенјеу Темпгавару од Његовог Високопреосвегатенства Никаиора Поповпћа, епископа темпгаварског. — (Именоваве.) Његова Светост, преузвишени г. Патријарх српски Георгпје, по овлашћењу Школског Савета, изволео је именовати Божидари Борђошког, каидидата црофесуре, за суилента на сри. учитељској школи у Торњем Карловцу. — (Одложене оеднице епархијске управе бачке.) Због доласка у Даљ преузвпгаеног господина бана, грофа Карла Куен-Хедерварија, отнгаао је светн патријарх Георгије такођер у Даљ, услед чега су се за 22. и 28. сеит. заказане седниде еиархијске уираве бачке на неизвесно време одложити морале. — (Школски Савет.) Ванредна седница српског народно-дрквеног Школског Савета држана је у Карловдима 4. септембра о. г. под председнигатвом Пегове Светости Патријарха српског Георгија Вранковића. — Главнп предмет ове седнице био је иреустројство учитељске школе у Г. Карловцу. 0 томе доносимо по „ППсолеком Лисгу" овај извегатај: На позив Школског Савета, управљен на управу учитељске гаколе у Г. Карловцу и на епарх. гакол. одбор горњо-карловачки, да изјаве своје мњење у погледу представке, коју је прав. српска црквена општина у Г. Карловцу летос иодиела Шк. Савету ради претварања тамошње мешовите учктељске школе у женску учитељску школу, изјављује како управа и учитељски збор те гаколе, тако и епарх. гаколска управа дијецезе горњо-карловачке, да се слажу са представком црквене онштине тамогање, и моле, да се у жеето обоснолне з г читељске гаколе женска учитељска гакола у Г. Карловцу установи, на да се јога ове јесени први разред те гаколе отвори, погато се 12 девојчица већ пријавпло за ступање у ту гаколу и пошто су члаиови тамошње црквене опгатине изјавили, да ће оии у своме дому за ову годину уступити још једну школску дворану за поменуту учитељску гаколу. Услед тога решено је: да св досадања мегиовита учитељска школа у Г. Карловцу за женску учитељску школу иреустроји, Де се управи учитељске гаколе у Г. Карловцу наложи, да уиисивање ученица у ирви разред одмах иредузме и црквену општину тамошњу позове, да обећану дворану школску до 1. октобра о. г. по новом за гаколску потребу удеси и са нужним намештајем снабдевеиу управи тој

Б р . 39.

преда. Његова Светоет Патријарх као председник гакол. савета умољен је, да благоизволп наименовати једног суплента за нсту школу с платом од 800 фор. Заменик главног гакол. референта упућен је, да за времена у Г. Карловац отиде и наставпи илан тг распоред часова за исту нгколу споразумно с нрофесорским збором установи. Уједно је с топлом препоруком спроведена нредставка горњо-карловачке срнске дрквене општине Саборском Одбору, да се реченој општини ради обдржавања нужних просторија за поменуту учитељску школу годишње по 600 фор. из клирикалног фопда издаје и да се из истог фонда учитељ тамошње веџбаонице плаћа. — Осим тога решено је још неколнко прешних предмета. — (Српска учитељска школа у Сомбору.) Школске годнне 1893/4. уписало се у српску учитељску школу сомбореку: у 1. разред: 24 мушких, 47 жеиских, свега 71 ученнк; — у II. разред: 23 мушкнх, 37 женеких, свега 60 ученика; — у III. разред: 14 мушких и 40 женских, свега 54 ученика. — Према томе у сва три разреда има ове гаколске годнне: 61 мушкарац и 124 женске; укупно 185 ученика.

Позив на претплату. Дао сам у пггампу дјело Свотога Јована Златоустог ШЕСТ КЊИГЛ 0 СВЕШТЕНСТВУ. Снис тај великога Оца наше цркве нревео сам са грчкога језика и додао сам тексту преко двије стотине нримједаба. Слушаоци богословских гакола и нравославни српски свештеници добијају са овим српским иреводом прилику, да се упознаду са чистим п узвишеним мислима златоустога учитеља и Оца нашег о служби евештеничкој. То упознаваше биће им свакако од велике користи. Књига без поштарине запада 1 Фор. 20 нов, (за Србију 3 динара). Ко пошље још 20 нов., добиће књигу у крстоилету иреиоручеио. Новац је најбоље слати поштанском напутницом, а иретплатници из Србије могу се уз готов новац претплатити код књижаре В. ВаложиИа у Биограду. Књига Ке се разашиљати онијем редом, којим буде претилата стизала, а кад се тијем начином дијела наклада — која није велика исцрни, тада ћу иове наруџбине, не иодпжуКн их са иоште, одмах ретурнирати, уједно ћу у „Срнеком Сиону" и осталим нашим црквеним листовима објавити, да се пико више са наруџбином не труди. У Карловцима (Каг1оуН2. 81ауонхеп) на Крстог.-дан 1893. године. Ирота Јован Вучковић, нроФесор богооловије и ир. ректор богосл. училшита карловачког.