Srpski sion

С тр . 627.

ОГМАСИ.

С Т Е Ч А Ј. 173 1 " 3 Сходно решењу сл. епарх. школ. одбора бр. 254. ех 1893. год. расписује се стечај па упражњено место учитела у сри. ввроисиоведној школи у Бочару (Торопталска жуианпја). Плата је учитељу годишње 450 Фор., 3 / 4 јутра ораће земље, елободан стан са пространом баштом, п сламе за зимњи огрев, колико потребно буде. Осим тога, од погреба, где позваи буде, од великог (т. ј. који се у св. цркви опојава) 1 ф . а. вр., од мањег пак а тако исто и од парастоса 50 нов. Изабраиом ће учитељу у дужност спадати све школском уредбом нроиисане дужности вршити, у св. црквп при сваком богослужењу појати и школску децу у цркв. појању обучаватп, поФторпу школу држати и у цркв. школ. седницама перо водити. Молбеиице добро инструиране треба слати на месни школ. одбор. Првенство имају они, који се лично пријаве. Рок стечају истиче 15. (27.) октобра 1893. Из седнице мес. школ. Одбора држапе у Бочару 19. сентембра (1. октобра) 1893. Школски Одбор.

С Т Е Ч А Ј. I- 1 На основу оставке овдашњег срп. пар. учител.а г. Владислава Станковог, овим се расписује стечај наупражњено место срн. иар. учитеља на овдашњој срп. нар. школи. Плата је изабраног учитеља 400 Фор., 30 Фор. за предавање у иофторној школи, 50 Фор. за перовођство и рачуновођство, 60 Фор. у име станарине док општина не сазида учитељу стаи, од укопа где нозван буде 1 Фор. и у име огрева 4 хвата сламе. Изабраии је.учитељ обвезан у „Школској уредби" прописане предмете у III. и IV. раз. сри. нар. школе предавати, у цркви за десном певиицом појати и децу црквеном појању обучаватп. Молитељи се могу општини и лично преставити. Рок је стечају до 3. октобра 1893 год., у који ће се дан и избор учитеља обавити. У Сри. Елемиру 16. еитембра 1893 год. Школски Одбор.

С Т Е Ч А Ј. 1,59 На место личног иомоИника у Руми, са којим местом скопчано је уживање половипе свију прихода парохије II. класе — овим се отвара стечај. Компетенти имају своје ваљано устројене молбеиице, ако су из стране дијецезе путем своје консисторије, ипаче иутем окр. нротопресвитера до конца октобра о. г. овамо поднети. Из седнице Архид. Консисторпје у Еирловци 31. авг. (12. септ.) 1893. држане. Архидијецезална Консисторија. С Т Е Ч А Ј. 2-з Па унражњеио месго ипроха у Стејановци са платом VI. разреда, овим се отвара стечај. Који желе место то получити, имају своје ваљано устројене молбенице, ако су из стране епархије' путем своје надлежпе консисторије, пначе путем надлежног им протопресвитера до конца октобра о. г. овамо поднети. Из седнице консисторијалне у Еарловци 31. августа (12. септембра) 1893. држане. Архидиј ецезална Консисториј а. СТЕЧАЈ. 165 з-з Овим се отвара стечај за учнтељицу на четвероразредној женској веропсповедиој школи у Сри. Неузиии. Плата је у готовом повцу 300 Фор. а. вр., у пме школ. послуге 30 Фор. а. вр., у име паушала 5 Фор. а. вр., шест хвати тврдих дрва за себс и школу, слободан нов стап са 2 собе, предеобл>ем итд. п баштом у износу од 200П 0 . Изабрапа учитељица дужна је све на основу закона одређене предмете деци предавати, као п ручни рад, и с децом св. богослужење нохађати. Оснособљеие учитељице, које желе ово место заузети, имају своје молбенице са нужним сведоџбама снабдевене до 26. септембра 1893. год. школском одбору ноднети. Истога дана ће се и избор обавити. Изабрана учитељпца добпће у пме путна трошка 10 Фор. а. вр. Из седиице школ. одбора држане дне 2. септ. 1893. у Сриској Неузини. Школски Одбор.