Srpski sion

В р . 24.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 381.

чети су нреговори између наше црквене и политичке општине, и судећи по расположењу обојих страна, надати се, да ће до споразума доћи; и чим се овај ностигне, и министар погодбу одобри, одмах ће се аидање отпочети — можда још јула или августа месеца." КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ. — Г. Лавлв Шбо/тИ, професор богословије у Београду, спремио је за штамну Општу Историју хриш^анске цркве до 1054. године. Архијерејски сабор краљевине Србије наградио је ову историју са 600 дннара. Али, пошто ова сума не може да подмири ни половину трошкова око штампања истога дела, то позива на претплату све оне, који сазиају значај ове науке. Књига је намењена ученицима богословија, српскоме свештенству и свакоме који је рад да се упозна са историјским развитком живота хришћанске цркве. Жзнеће око 20 штампаних табака велике осмине, а стајаће 2'/ 2 динара. Претплатници добијају књигу за 2 динара, а скупљачи — десету књигу за свој труд. Иретилата нека се шаље писцу. Други део ове Историје (од 1054. г. до данас) даће се у штампу, чим први буде готов.

О Г./1 С Т Е Ч А Ј. 75 1-з Овим се расиисује стечај на место учитеља у срнској вероисиоведној школи са четири разреда у Црној Бари (ГекеМо, Тогоп4а1 те§уе, пошта Тбгбк Кашгза). Плата је следећа: 300 ч>ор. у готовом новцу ; које учитељ месечно у нанред прима; стан у нарави са вртом, једаи црквени врт у име неровођства-, огрев (сламе колико треба), од ногреба гди позван буде 1 <1 >ор. Дужност је учитељева школском уредбом проиисане нредмете у школи предавати, иовторну школу држати, децу црквеном иојању обучавати, у седницама перо водити и у светој цркви десну певницу држати. Молбенице имају се најдаље до 20. јунија о. г. м. школ. одбору поднети, а избор учитеља је на Петров-дан. Знање мађарског језика се захтева. Из седнице црквено-школског одбора држане у Црној Бари,, 5 маја 1894. г. Предоедник одбора Миливој Стојков. Бр. 37 ех 1894. ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. 76 1-2 Усљед закључка црквене скупштинске седнице од 24. ®ебр. (8. марта) 1894 и на основу одобрења славног архидијецезалног административног одбора од 8. (15.) маја о. г. А. О бр. 270/195 расписује се дражба на мањак ради оправлања целе старе цркве деспотске св. Ј1уке без тороња у Купипову.

— Г. Стеван М. ВеселиновиЛ, професор богословије у Београду, позива па претплату на дело своје: .Протестанска догма о спасеву 11 и вели у том позиву ово: „Важност овога предмета за наше\ свештенство у толико је већа, у колико се поред њега расматрају и други догмати као саставни делови учења о спасењу. Наша књижевпост нема дела, које би могло свестрано уиознати свештеника са протестанским учењем. За то сам се постарао, да свој предмет расветлим са свих страна, дапокажем: порекло, историјски развитак, суштину и резултат поменутога протестанског учења, као и одношај, у коме оно стоји према нашем црквеном учењу". Дело изиоси око 12 штамианих табака. Цена је за претплатнике један и по динар.

0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. Немознатоме Ненаду ПолновиИу. Јавите нам се кО сте и где сте, а пружите нам сигурнијих података и доказа о дотичним неделима, пак ћемо и ми, са своје стране, учинити, што учинити буде требало. Г. И. В. 11. у С. Она од нре, није ногођена,; ове нове уврстићемо. Хвала! Г. Л. Б. у В. Послато је камо треба.

\СИ. По ирорачуну износи: A. Зидарска и тежачка радња 1419 ф . 78 н. 1». Тесарска радња 671 ф . 43 н. B. Друге радње и добаве . . 587 ф . — н. Г. Непревиђени трошкови . . 321 ф . 79 н. 3000 ф . - п. 1.) Дражба држаће се дне 19. Јуна (1. Јулај 1894 у 10 сати до подне. 2.) Дражбоваће се устменим понудама на сву радњу; дражбоватељ је дужан од споменуте своте 10°/ 0 у име јамчевине нредседништву иоложити. 3.) Оиштина задржава себи право поверења нрема подузимачу. 4.) Јамчевина ће се новратити после колаудације. 5. Ближи услови и нацрти могу се видити до дана дражбе код председншптва ове црквене ошнтине. У Купипову, 21. маја (2. јуна) 1894. Јов. Чордашић Јов. Петковић перовођа. иарох и пред. дрк 0 Г Л А С. " 1-2 Црквена општина у Мартинци (котар Митровица) намерава предузети оиравке и то: чишЛење иконостаса са пужним поправкама у сликарском, позлатарском и дрворезачком послу. Исто тако и бојаДисање невница, столова, прозора и врата са нужном позлатом и столарским послом. РеФлектанти могу одмах доћи, предмете за поправку ирегледати, и свој прорачуи овој цр-