Srpski sion

Стр. 382.

„СРПОТШ СИОН."

В р . 24.

квеној општини, до 10. јула 1894 по новом кадендару ради даљег уредовања ноднети. У Мартинци, 8. (20.) јуна 1894. ■ Председништво црквене општине. С Т Е Ч А Ј. ^ 1-з Расписује се стечај за учитеља на сржкој народној верошиоведној школи у Силбашу (Бачка). Учитељ ирима у име пдате, од политичне онштине: 140 ®ор.; за дрзкање иоФТорне школе 20 Фор ; за 3 хвата сламе 18 Фор.; 10.248 хектолитара жита и 3° тврдих дрва. Од црквенс онштине учитељ ужива 17 панаца и 752Р] 0 добре ораће земл,е (сваки лаиац 20001 |°); као перовођа добија 40 Фор. и 20 Фор. додатак награди за држање поФторне школе; стан од 2 собе, кујне, коморе и подрума; шталу са шупом и врт. Од погреба где позван буде добија 1 Фор. Поре.з на зсмл.у и половину еквивалента плаћа учитељ. Учитељ је обвезан. поред уредбом за српско-народне нтколе исказаних дужности, још сваке недеље и празника, а за време ускршњег поста сваки дан, у цркви појати. Првенство има учитељ ожењен испитаном учитељицом, ношто ће у току ове године и за учитељицу стечај бити расписан. Молбенице ваља до 1. јула о. г. уиутити месиом школском Одбору. Из седнице м. школ. Одбора у Силбашу од 30. маја 1894. Теодор Јуришић, Тодор 15. Поповић, приврем. перовођа. председник м. школ. Одбора.

Темишвацско-ФаОвичка ср, прав. ркв. шк. општина. Бр. 67. 1894. " ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. ™ *- 1 Темишварско-Фабричка срп. нравосл. цркв. шк. ошцтина у Фабриг^и жеди на рогљу Кошутовог трга и троје-краљевске улице једну двокатну куЛу сазидати дати, те ради издавања свију на зидање односећих се послова овим расиисује дражбу на мањак. 1. Трошкови износе по прорачуну 66.100 ф. а. вред. 2. Понуде имају сс најдаље до 23. јуна (5. јула) т. г. до 4 сах. после подне доле подписа пом нредседнику подастрети. 3. Нацрти, трошковник, као и дражбени и зидарски услови стављени су на углед у цркв. огпнт. дворани (3. гренадирска улица бр. 2.) од 9. (21.) јуна т. г. почевши дневно од 3 до 5 с. после подне. Из седнице м. цркв. одбора, држане у Темишва/ру-Фабрици дне 31. маја (12. Јуна) 1894. Коста Стевановић с. р. председник.

С Т Е Ч А Ј. 1-3 Усл>ед налога сл. еиарх. шк. одбора у Темишвару од 16. (28.) дец. 1893. ЕШО. 428. ех 1893. ради сталног попуњења учитељског места на срп. вероисноведној школи у Торни (Чинадска жупанија) овим се отвара стечај. Плата је учитељу 300 фор. годншње ; коју ће месечно у напред примати; три хвата тврдих дрва за себе и школу; за паушал и иеровођство 10 фор., са станом од једне собе, кујне и лепог шпајза, шталом и вртом. Учитељ ће дужан бити законом пронисане школске предмете у школи нредавати, за десном иевницом појати и децу у црквеном појању обу чавати. Компетовати могу само они, који су сомборску препарандију свршили а испит из мађарског језика иоложити. Молбенице са нужним сведоџбама ваља на срнску црквену оиштину у Торни упутити. Рок стечају траје до Петрова дана 29. јуна ио ст. кал. Из седнице црквене општине држане 9. (21.) Фебруара 1894. год. у у Торни. Председништво: Исидор Михајловић, админ. парохије. С Т Е Ч А Ј. 74 I- 3 Оставком г. Јована К. Борјановића и решењем сл. Епарх. школског Одбора Бачког од 2. (14) септ. 1893. год. бр. 201 —- 145 ех 1893. остало је на сри. нравославним вероисповедним школама у Ади једно учитељско место иразно, на које се овим стечај раснисује. Берива са тим местом скопчана јесу: 210 ф. у име редовне плате, коју учитељ у месечним оброцима из благајне сл. месне политичне општине редовно у иапред прпма; 100 Фор. у име огрева, чишћења и нисаћег прибора, које о новој години уједаред из исте благајне у напред прима; 5 ®ор. у име оправке полупаних прозора у школи из исте благајне; 16 ланаца (а 2.2001 I хвати) добре земл>е на коју учитељ норезу не плаћа ; на исту земл.у додељени припадак (компетенцију) од пошњака, на који учитељ сам порезу плаћа, односно сразмерну отштету за недостатак пошњака тог из благајне подитичне општине и стан од 3 собе, кухиње, подрума, коморе, штале, шупе и прострапо двориште са лепом баштом. Изабраном учитељу спадаће у дужност: у разредима, које му шк. Одбор одредио буде, све 1пк. Уредбом нрописане предмете предавати; у цркви једну певницу држати; шк. децу редовном црквеном нијању обуча.вати и са истом при богослужењу у цркви појати; школску децу најстаријих разреда осмогласном пјенију обучавати из чега ће при крају шк. годинс испит полагати. Нотпом појању вешти имаће нрвенство.