Srpski sion

В р . 24

„оитски сион."

С тр . 383.

Молиоци који ово место получити желе, а који цркв. шк. оиштини појањем у цркви треба да се нрикажу, имају своје ваљано снабдевене а оспособлењем из мађарског језика нодкренљене молбенице најдуже до св. Илије 20. јула (3. августа) о. г. Одбору овоме да доставе, кога Ке дана и рок стечају истећи. Изабрани ће место своје наступити и редовну нлату почети иримати 1-вог сеитембра о. г Из седнице Школског Одбора држане у Ади 4. (16.) јуна 1894. год. бр. 8-ми. Шк. Одбор. ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. 60 3 - 3 Подписана срп. православпа црквена општина на темељу скунштинског закључка од 15. (27.) маја 1^94. жели своју цркву у Будимци оправити. Посао је ироцењен: 1. Направа новог иконостаса . 1200 ф . ито: а) Тесарски иосао без материала 43 ч>. 60 и. б) Столарски и кииарски носао са материалом • . 470 ф . 40 н. в) Сликарски и личилачки посао са материало м . • 497 ф . 60 н. г) Тесарски материал 60 ф . 80 н. д) Остали материал 115 ф . 00 н. е) Непредвидљиви трошкови ... 12 ф . 00 н. Укупно 1200 ф . — н, стубова, кречење и ипе и изнутра без материала 410 ф . 40 н. 3. Дражба на мањак држаће се 19. јуна (1. јула) 1894. у 11 сати пре подне у општинској ку11 и у Будимци. 4. Дражбоваће се са устменим ионудама иа целокунни носао и на сваку иоједину радњу; сваки дражбовател> дужан је од горње своте 1(|°/ 0 у име јамчевине у руке иредседнику ноложити. 5. Општина задржава себи право поверења нодузимачу. 6. Јамчевина ће се новратити подузимачу после обављене колаудације. 7. Ближи услови као и нацрти могу се до дана дражбе код председника црквене општиие видети. У Будимци дне 19. (31.) маја 1894. Срето Радовановић, Исидор Бранковић, перовођа. председник. С Т Е Ч А Ј. 69 Овим се расписује стечај на ново установљено место учитеља I. и II. разреда муш. школе у Срп. Кларџји. Са овим местом скопчлна је илата од 350 ф. а. вр., коју плату изабраии учитељ у напред нрима, 2 хвата дрва, слободан стан од 2 собе, кујне, шиајза, подрума, шуие, пространа авлија с' ланца баште, сламе но потреби.

2. Подигну110 купе, зидарске радн.е с' нол.а

Изабрани учитељ дужан је, на основу иаставног нлана одређене предмете ученицима предавати и у цркви леву певницу држати. Од комиетената изискује се, да. су Србц прав. вере, оснособљени учитељи у Сомборској учит. школи и да су у мађ. језику иотнуио вични. Само оспособљени учител.и, који желе ово место заузети, имају својс молбенице, са нужним сведоџбама иотписаиој општини до 20. јула о. г. поднети; који се лично представи узима се у обзир. Ириметитије, да ће изабрани учител. 1. сентембра звање заузети. Из седнице цркв. шк. скунштине, држане у Срп. Кларији (2§от1)о1уа) 12. априла 1894. године. Срн. пр. општина. Камилавке. ,6 »-м За г. г. мирско свештенство, а по одлуци и благослову сриског светог синода од 21. октобра 1893. год. од отвореио плаве чоје и кадиФе, з-и рађујемо и то: од најФиније чоје и кади®е. Молимо г. г. протојереје и свештенике да нам се с иоруџбином обраћају. Земун, 16. Фебруара 1894. год. С поштовањем Битомир Марковић и Павловић, кројачи цркв. и свештен. одела и кројачи цркв. утвари.

УПРАВИТЕЉА ЛЕОПОЛДА ЛАНДЕСМАНА висок. кр. угар. министарством наставе прпвом јавности овлашћена денашшнолаиваспитнкзавод (са шест разреда грађанска школа) у СУБОТИЦИ (у Бачкој). Ова грађанска школа спрема своје питомце запренарандију, трговачку академију, индустријску и кадетску школу; осиособл>ава их за звања дрлгавна, трговачко индустријског подухвата; за чиновнике обезбеђујућих и банкарских завода. Слушаоци ове школе могу ирећи у школу шумарско-земљоделску и марвено лекарску. У заводу се учи и говори : ерпски, мађарски, немачки и француеки. Брижљиво васиитање, савесна нажња на наклоност, којој струци питомацтежи. Строг надзор. Цене умерене. На захте'вање се шал>у програми беснлатно. ђаци, који у шнолама нису успех постигли, или одрасли који би хтели чиновници постати а немају атестата од четврте односно шесте грађанске школе, примају се и савесно припремају, да убрзп доШ тичне испите положити могу. 51 5— 1 о аштштттттшжшштш шшттшшшт

Ј