Srpski sion

.Врој 46.

Отг, 769.

Срби еликари. (Наставак из броја 41. о. г.) 1 ј ХУ . Јаков Недић, молер.* (1783. г.) У српској цркви села Борјада (у влади чанству Будимском, у протопопијату Мохачком) сачуван је на престоној икони Богородичној запис тога сликара, који је иконостас исте цркве живописао. Запис гласи : 1аки>вх Њдичк житмк смд Бокоте и /иолерх, лНкта Гфподна 1783. Из овога записа видно је, да је Недић живео у Боботи код Вуковара. Какав је живопис Недићев, нисам у стању да га оценим, јер га нисам својим очима видео. Но мислим, да је њега већ једном споменуо и његов сликарски рад у овом листу оценио врецни парох Оросламошки — Југ Станикић. 1 ј ХУ1. Арсеније Вујић, иконопиеац.* (1810. г.) У гореспоменутој пркви Борјадској тамо негде код туторскога стола забележено је: Лр«= н1и Е8ичк иконописјцх и принцииалх, Лазарћ Ж, 8чжикх §ги>, 1810. г. — Но, шта је ту тадз Арсеније сликао, не рече ми достављач ових записа. Према томе не умем рећи ни о његовој вештини ништа. Арсеније ће јамачно бити отац или брат онога Отевана Вујића, кога сам ја у овој мојој монографији Срба сликара лањске године под бројем XII. споменуо. Ако ова моја претпоставка стоји, онда је свакако и он живео у Печвару, где је живео и Стеван. И о његовом сликарском дару не умем ништа рећи, кад му нисам никаква његова посла видео. А њетов ученик Лазар М. — ко ће то да буде? Да то неће бити Лазар Милић, кога ћу одмах за Арсенијем споменути? Лако могуће! Г ј ХУП . Лазар Милић, живописац. (1816. г.) У олтару гробљанске капеле Осечке налази се повећа, у лепом златном оквиру вештачки на бакарној плочи живописана икона Распјатија Христова, коју је капели завештао пок. 'Бока Крестић, добротвор Осечке сиротиње. Распјатије је живописано на средини, а по угловима је исписано: горе с десне стране: крштење Христово, с леве : Преображење; доле * Записе из цркве Борјадеке послао ми је парох Борјадоки г. Димитрије Грујић, на чему му усрдно благодарим.

с десне стране: св. Никола, с леве: св. г Бурђе пешак: На леђима ове иконе има лепим минејским словима забележено: По произколежк> Г. Гешргм К8з/ианокича Граждлнина и К8пцл Пештанскдги' написасд Гкона сУа чрез' жико* писца А& зарл/Иилича /Ица Дгг8ста 1»гш1816. По овој икони Милићевој судим, да је он био један од вештијих Срба сликара. Био је љубитељ затворених боја, које је умео лепо поредати. БХУШ. Павле Глигов Перовић. Рођен је у Скадру а живи данас у Подгорици у Црној Гори. Он је сликар-самоук. Прошлог лета у бојама је уметнички израдио лик цара руског Петра Великог па га је поклонио подгоричкој читаоници. Сад израђује — такође у бојама — историјску слику „бој на Косову", на којој ће особито бити маркирани борци и сриски и турски онога времена. Људи, који су видели овај други рад његов, веле, да ће слика бити одиста дивна, кад буде готова. Осек. I. Богдановић.

Један спаеоноеан предлог пријатељима нашега народа.* Милошћу Духа Светог и Животворећег, којега божански дарови премудрости, разума и савета покрећу, рађају и развијају узвишене, племените и корисне мисли, искрсла је и развила се, на догледу лепих примера на страни, у одушевљену тренутку и код мене једна такова светла мисао, коју пријатељима нашега народа, особито свештенству и учитељству, у најбољој*намери овим саопћавам ради уважеља и остварења на опћу неизмерну корист и недогледан нанредак привремени и вечни. У ватреној жељи, да Богом штићени верни Карловачке Митрополије, као срце српског православља, свагда надалеко светле истинском и разумном побожношћу, здравим наравственим духом и животом одликујући се и предњачећи у верској и црквеној свести; у силној тежњи нешто допринети, да се наш народ све више просвећује и уна* За сада само прештампавамо достављени нам овај засебно штампани преддог и црепоручујемо гапажњи читалаца. Ур,