Srpski sion

О тр. 806

.ОРПСКМ ПИОН.«

19.

али неки, као- картезијанци, језуите и др- морадопге се иседити из Француске, те поплавпше особито Швајцарску. Истина то изгнање је било само привремено, јер ће се пре а после (као што је бивало не једанпут) калуђери ти ипак поново домоћи својих првашњих места, но при свем том је ипак то био за монахе осетљив ударац, од кога се многи од њих неће скоро опоравити. Тако римски католицизам мора да иостојало води борбу с властима н народима, међу којима је. А то су плодови основане паиске системе, којој је на челу „непогрешивп намесник самог Бога на земљи." Но водећи сталну борбу са својим народом, а жалећи се на притисак државних влада, папство истовремено води и жесгоку пропаганду у оним државама, које не стоје с њим у црквеној свези, а са намером, да п те народе прпведе рпмском нрестолу. Особпто се папство окомило на православни исток, где се напски агенти користили свим приликама и невољама православних народа, да бп носејали међу њих семе раздора и да би их привукли у латинство. Кад је примљен у Француској закон о монашким конгрегацијама и кад се многи од њих морадоше иселити из државе, пређоше неки редови на исток, камо су нренели и свој за православље штетни рад. Онај крвави сукоб код гроба Господњег између Грка и Латина по свој прилици је плод те најезде папских агената на св. земљу, а она може довести и до још жалоснијих догађаја, ако правсславни, који чувају велику хришћанску светињу, за времена не употребе потребне мере, да их предупреде. Колпко далеко иду папске пропагаторске намере, јасно је из тога, што се папа обратио са посебном енцикликом православном грчком народу, у којој га позива, да се сједини с Римом, при чему им доказиваше, да је само у тој унији залог мира и благостања грчке цркве. Истина, грчки ће народ но заслузн знати оценити тај лукави новив, но већ сам факт, да се папа обраћа с таквом енцикликом оном народу, који, од искона православан и славећи Бога језиком самих апостола и јеванђелиста, уме историјски распознати и сачувати поверено му благо православља, — јасно сведочи о безграничнпм тежњама римског престола. Но чим се жешће развија рииска пропаганда, тим опрезније треба да пастири православне цркве стоје на страни повереног им стада, па ако оии изврше своју дужност, никакве хитрине језуитске неће моћи распудити достојање Божје. Ц. В. 1902. А. Ж.

Од уредништва. Многима, који питају. На избору у Ст. Пазови гласало је за протопрезвитера Јована Бороту 115, за протопрезвитера Јована Јеремпћа 92, за пароха Теодоровића 19; у Карловцима пак за Бороту 5, за Јеремића 10. ОД АДМИНИСТРАЦИЈЕ. Ради равнања евакоме кога ее год тиче овим ее етавља до знања, да ће они претплатници ово га лиета, који до еад задужену претплату не подмирише а добили еу рачун о дужној претплати на иеплату, бити тужени еуду, ако и поеле ове опомене не иеплате евој дуг најдаље до 15. (28.) маја ове год. Стога молимо п. н. претплатнике „Срп Сиона," којих ее ова напомена тиче, да изволе према томе своју дужноет иепунити. Администрација „Српског Сиона." Књижевни оглаеи.

1

АПОСТОЛК чвд ПРАЗНИЧНИ И НЕДЕЉНИ, КОЈИ СЕ ЧИТАЈУ ПРЕКО ЦЕЛЕ ГОДИНЕ ПРИРЕДИО прота ИЗаса ИихсолајевиЉ парох Иришки С БЛАГОСЛОВОМ Његове Светости, ареузвишеног Тосподина Георгија, иатријарха сриског.

Цена брошираном — — — 150 К везаном — — — — — — 2'00 " у сафијану— 2-50 „ За Србпју броширано — — 2 Дпнара. У Ср. Карловцима маја 1902. У П Р А В А Српеке Манастиреке Штампарије.