Srpski sion

Иг. 19. дСРИСКИ

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. С Т Е Ч А Ј. 32 2-з На упражњено учитељско место у црквеној општини Старо Стапарској — Епархији Бачкој — овим се отвара стечај. Са овим учитељским местом скопчана је плата годишња од 900 (деветстотина) круна, и 140 (сточетрдесет) круна у име стана и огрева; осим тога законом и наредбама прописани петогодишњи додатак од 100 круна који може достићи највећу СЕОту од 500 круна. Осим „Школском Уредбом од 1872 г." иро иисаних дужности, изабраном учитељу спадаће у душност да од Благовести до Крстов-дана кад на њега ред дође појачку дужност врши на стапарској водичкој капели. Рок стечају је до 22. јуна по старом календару. — Изабрани учитељ имаће 1. септембра по новом календ. у своје звање наступити од ког му је дана и плата у течај стављена. У Ст. Стапару 1. маја 1902 године. Бошко Поштић Сима Буљевчев перовођа председник м. школ. одбора. С Т Е Ч А Ј. 33 2-4 Овим се ионово расписује стечај, на упражњено учитељско и новоустановљено учитељичко место, сриске вероисповедне мешовите школе у Ст. Врбасу. Плата је учитељу 410 К у готовом новцу, 15 катастр. југара и 1101 □ хв. ораће земље на коју земљу учитељ све терете како државне тако и општинске сам сноси, слободан стан од три собе, кујне, штале и т. д. и норед школе врт, 2 хвата тврди дрва, и у име огрева угља колико му је нужно. Од погреба и парастоса по 2 круне. Нлата учитељице је 640 К за држање пофторне школе 80 К слободан стан, од две собе, кујне и коморе и поред школе врт. У име огрева добија угља колико јој је нужно, Изабрани учитељ и учитељица предаваће у оним разредима, које им месни школски одбор додели, а у своје звање ступају 1. септ. ове године. Дужности учитеља и учитељице прописане су шк. уредбом. Првенство имају они који се лично представе. Рок пријаве је 23. Јуни (6. јули). Молбенице се упућују председништву шк. одбора. Из седнице месног шк. одбора држане у Ст. Врбаоу 17:30 анрила 1902. Месни шк. одбор.

СИО Н.* С т р . 307. Број 499, 500 и 501./К. 236, 237 и 244. ех 1902. 31 2—3 С Т Е Ч А Ј. Испиеује се на нарохије у В. Бастајима Ш. разрада, Пожеги и Борови IV. разреда са роком до 8/21. Јуна 1902 године. Молитељи имају прописно обложене молбенице надлежним путем потгшсаној Консисторији до горњег рока иоднијети. Из сједнице правосл. срп. епархијске консисторије. У Пакрацу 17|30. Арприла 1902. год. држане. Мирон с. р. Епископ. ДРУГИ ОГЛАСИ

I

Част ми Је овим наЈучтивиЈе ставити до знања мојим врло штованим муштеријама: нречасној г.г. свештеницима, да Џ сам своју Џ КРОЈАЧКУ РАДЊУ I • ЗА СВЕШТЕНИЧКО ОДЕЛО • } НОВИ САД, Дунавска улица, број 20. | богато снабдео и да ћу од сада увек на Џ стоваришту имати велики избор разноврс- ^ них штоФова за свештеничке горње и долње & хаљине, као: камгарна, дубла, алапина, рипса и правог енглеског листера, које повлачим из првих домаћих и иноземеких творница. Наручене свештеничке хаљине израђујем највећом пажњом — најсолидније, строго по избору и ио најтачнијој мери, а с обзи- ћ ром на то што сам стручњак специјалиста, те сам лично хаљине готовим, у стању сам да рачунам исте много јеФтиније него икоји од иосредника или подузимача. Осим већ наведеног, имам увек на стоваришту најфинијих свештеничких појасева, у свима потребним бојама, камилавки, ка ј| диФених и чојаних, у црној и нлавој боји, и шешира свилених са тврдим ободом у свакој величини, све по најумеренијој цени. Исто тако примам на израду и таке свештеничке хаљине, ако би ми се штоф и са друге које стране донео; и у том случају рачунам свој посао но најнижој цени. Мустре на углед шаљем бесплатно. Препоручујући се и у будуће пажњи пречасне г.г. свештеника и молећи их најучтивије за што обилатију нотнору. С оддичним поштовањем 25 е- СТЕБА ГЕИСАРЕВИТц специјалиста — кројач свештеничког одела.