Srpski sion

Б Р 4.

СРПСКИ

СМОРТ

Стр. ] 23.

вославну веру да пређе, поступи тако, да прво покрсти у православну веру матер упитног детета, а затим дете, — будући да незаконита деца следе веру своје матере — у правосл. вери крсти. — Наређује се правосл. срп. парох. звању у Р. С., да за време оправке цркве у иристојној соби уз претходно освећење водице св. богослужења обавља. — Упућује се нравосл. сри. парохијско звање у Б. да пок. Дамјана Павловић у допунвтелне матице умрлих накнадно убележити уз прис/ство двојице сведока, а код дотичног броја, где би у матицама умрли Д. П. убележен имао бити у примедбу метне: бр допунителних матица умрлих. — Расписује се стечај на упражњену парохију у селу Крушедолу. — Одбија се молба М. М. и др из М. да им се за админ. парох. постави јером 0. В. будући да се на администрацији исте парохије већ налази јером, С. Н. — Јереј М. ГГ. нарох у II. казни се писменим укором, што је без претходног благосвова и колаудације обавио свећење цркве уз опомену, да се у будуће у званичним стварима не повађа лаковерно за речима других. — Упућује се Б. Б. да своју молбу за уешат ае^аЉ сам непосредно кр. зем. влади поднесе, а не преко конзисторије, будући да исти није од ове конзисторије још за администратора закључен. — У бракорозводним стварима донесено је 39 одлука и 8 осуда, од којих се за њих 2 одржава брак у крепости, дочим за 6 брак коначно разводи.

Извештај о седници еиархијске конзисторије, држане у Темишвару 1. (14.) Новембра 1905., под председништвом Његовог Високоиреосвештенства господкна епископа Георгија. Записник прошле седнице оверовљен без примедбе. — Молба Душана Замуровића, сврш. богослова из Т. Хиђоша ради получења „уетат ае^аШ" нодастрта кр. уг. министру просвете, и додељено му ђаконско место у Темишвару. Молба јер. Георгија Вујића, ради получења држ. припомоћи с препоруком подастрта министру просвете. — Мзвештена свешт. удова пок. Симеона Станковића, да држ. припомоћ није получила. — Узета на знање дозвола министра просвете за исправке неких погрешних матичних уписа. — Узета на знање подела држ. нрипомоћи свешт. удов. Емилији Поповића, јер. Добр.

Николићу и Јакову Михајловићу. — Узет на знање отпис министра нросв., којим се вероисповест баптистанска за признату вероисповеет има сматрати, и о том подручна нарх. звања са потребним упутством извештена. — Извештен је јером. Платон Марковић, о решењу кр. хрв. сл. далм. владе, у предмету потраживања му од јером. Самуила Поиовића. — Узето на знање, да је свешт. удов. Јелени Дражић 600 К. мировина у течај стављена. — Молба јер. А. Стојковића са тужбом Адама Перинца из Мванде, издата истражном поверенству. — Узет на знање раснис стечаја на парох. месту у Иванди. Уступљени овоепарх. шк. одбору списи о предавању срп. језика и веронауке на несрпским заводима у В. Квкинди. — Узет на знање распис стечаја на парох. месту у Кечи. — Уиућено парох. звање у Т. Фабрици, да у матици крштених исправи презиме Јулија Стојића на „Бан". — Умољено минист. просв., да у предмету исправка у матици крштених у Канаку под бр. из 1868. потребну наредбу изда. — Узето на знање да је извештен кр. ср. суд у Т. Бечеју, да дисципл. ствар против Ср. П. Јовановића, јога није коначно решен. — Умољен еп. админ. одбор да упути Јоцу Игњатова, да своту од 316.66 К. цркв. оиштини у Ђали исплати; а јер. Јована Јовановића, да исту своту истоме врати. — Упућен Ђ. Влаховић, окр. протопрезв. вел. кикиндски, да са припуштеним компетентима избор иароха у Срп. Крстуру, и Ђ. Страјић, окр. протопрезв. вел. бечкеречки у С. Елемиру избор с. ». помоћника обави. — Умољен Преосвећени Епископ-Дијецезан да са једним пододбором поднесе предлог о поступању према Румунима, који се са Србима у заједници налазе. — Уиућен јер. В. Иетровић у Срп. Св. Мартону, да неприпадно примљене 4 К. Ђурици Мијатову врати. — Позвана ц о. у Беодри да поднесе извештај о промени икона на иконостасу. Упућен јером. М. Шољмошанов, да припомоћ из јерарх. Фонда за месец Август управи ман. Бездина иошаље, а цркв. општ. у Моноштору, да бир јер. Пл. Марковићу и В. Петровићу испчати. — Одобрени трошковници Ст. Жупанског окр. [фотопрезв. арадског настали приликом увађања пароха у Н. Сентивану и заменика п. у Сиригу. — Остављена Василија Милошева у Иванди у уживању свога столастим, да се исти у будуће не сме више продавати. — Именован је јер. Кузмановић, за пароха у Т. Хиђонту, а