Srpski sion

С тр . 124.

СР110КИ СИОН

Б р . 4.

јер. Сава Стајић аа с. п. помоћника у С. Елемиру. — Молба јер. Д. Николпћа, којом компетује на парох. арадгајску враћена еа прилозима истоме. — Позвана ц. о. у С. Црњи, да поднесе уговор, којим је друга парох. сесија под закуп издата, да рест пореза за регулисање Бегеја, и доспеле рате закупнине 2. парох. сесије јер. М. Јакшића исплати. — Упућен Ђ. Влаховић, окр. протопрезв. вел. кикиндски, да извиди стање јавних терета 2. парох сесије у Куманима. — Умољен вг-л. СО. да јер. Гр. Букуровићу миров. припомоћ одсбри — Преноручена молба јер. Д. Станковића, упућена всл. СО. ради получења припомоћи — и упућена министру просв. ради получења држ. припотоћи. — Издати епарх. бележнику взвештаји јер. Је®те Петровића о за вр>ин. катихизовању 190415. шк. год.. и Петра Агримв о започетом катихизовању од 1905 6. шк. год. — Узет на знање изв. о свешт. исповести протопрезвитерата вел. кикиндског, и иозватијереји који исповести још предстали нису, да у одређено време истој предстану. — Узет на знање изв., да су тражени податци о назаренима јер. Вл. Димитријевићу достављени. Достављени су подаци о разним случајевима при издавању цркв. столова јер. М. Влашкалину и позван исти, да предлог за нормат. наредбу о продавању истих овоеп. власти поднесе — Упућен јер. Мил. Мишић, да порез на парох. сесији итебејској исплати. — Извештепа је епарх. ром. конзист. у Араду о неправилном поступању ром. свештеника у Кечи према там. срп. свештенику. — Уништена је продаја два цркв. стола у Кечи, н издата наредба свима парох. звањима, којом се забрањује држати зборове и лицитације у св, црквама. — Молба јер. Корн. Адамовића ради надопуне свешт. му плаће кр- угар. министру просв. с препоруком подастрта. — Одбијена молба јер. А. Стојковића, ради неисплате трошка и дневница јер. М. Долги. — Узето је на знаље, да је јер. Г. Вујић, ирезв. наименован за вероучит. на држав. школи у Чоки. — Упућен јером. М. Шољмошанов да изводе из матице на оном језику, који је у оригнналу издаје. — Упућен Ст. Жупански окр. протопрезв. арадски да молитељима и јер. Гр. Букуровичу из Печке у погледу ирелаза из грчко кат, у правосл. веру нужно упуство даде. — Милан Николајевић сврш. богослов именован за адм. друге парох. у Срн. Св. Петру. — Упућен Ј. Новаковић, окр. протопрезв. темишв., да спор између јер. Св.

Јеврића и Вл. Торђанеког учит. мехалског у по гледу читања Апостола извиди, и у своме делокругу поступи. — Одбијена молба јер. Св. Јеврића, да се реши дужности катихизовања у држ. шк. у Вадасерде. — Узет на знање цркв. одб. закључак ц. о. у Т. Граду о наплати јерођ. Никанора Савића, за вршење ђаконских дужно сти при там. св. цркви. — Умољен кр. уг. ми нистар просв., да уведе иредавање срнскога језика на ередњим заводима у В. Кикинди,— Позвана ц. о. у Куману да оправи там. пар. дом. Молба Мите Мишића и др. из Печке, издана јер. Гр. Вукуроввћу па изјашњење, — Одбијена тужба А, Божина из Деске нрот. там, пароха јер. Јов. Гавриловића. — Стојан Јакшић, сврш. богослов именован за админ. парох. у Петрову Селу. — Пријаве Васе Јовановића из Меленаца нротив јер. М. Д. пароха там., издата еп. Фискалу иа мњење. — Тужба Ђуре Путића из Меленаца, нротив јер. М. Д. издата истом на изјагањење. — Списи у предмету пресуде кр. среск. суда односећи се на јер. Ј. П. и Ј. Д. бивш. уч. из С. Неузине, издати еп. Фискалу на мњење. — Брисан из каталога световн. свештенства ове епарх. бивши протођ. Ђ. Звекић, и сматра се лишеним свих права и повластица клира у правосл. цркви и у овој епарх. — Позван је јер. М. Д. парох меленачки, да се, изјасни, да ли је при иримању В. Лучића у правосл. веру § у 7. 53. зак. чл. од 1868. задоста учинио. Одбијена тужба Исе Јанкова из КетФеља против пароха тамошњег јер, Св. Јовановића.— Решено свега 84 предмета.

Извештај о ванредној седници епархијске конзисторије држане у Тсмшпвару 14. (27.) Новебра 1905. под председништвом Његовог Високопреосвештенства господина епископа Георгија. Узето је на знање свечано заклињање јер. Ј. Петровића, члана епархијске конзисторије. Узета је на знање одлука кр. уг. министра нросвете о хонорисању правосл. срп, вероучитеља на држав. учитељској школи у Темишвару. Услед отписа кр. уг. министра упућена су сва подручна парох. звања да с материјалне и Формалне стране са оригиналом потпуно једпаке из воде из матице издају. — Усиед отниса кр. уг. министра просвете упућено је нарох. звање у Хрњакову, да погрешан упис у матици крште-