Srpski sion

БР. 16. Извештен је одбор ман. пастојатеља, да је Саб. одбор вихову нријаву поднесену против адв. Др-а Бранка Илића, фискала срн. нар. дркв. фондова и заклада и иар. цркв. добара, да се истом откаже пуномоћ за заступање у парници рушунске православне митрополије гледе деобе срп. правосл. манастира, одбио, будући да адв. Др. Бранко Илић, фискал срн. нар. цркв. фондова и заклада и не застуца саб. одбор нити коју другу интересовану странку у тој парници, а нарочито ради тога, што саб. одбор и ие сматра збор ман. настојатеља телом, које би имало права и било позвано, да саб. одбор позива односно упозорава, шта му ваља чинити у корист очувања интереса, на управу, руковање и надвор иовереног му вар. цркв. и манастирског иметка. Подједно је саопћено одбору ман. настојатеља, да је против горње одлуке саб. одбора, која је свим гласовима присутне г. г. чланова тога одбора прихваћена, уложила Његова Светост Патријарх васебно своје мишлење у том правцу, да би овај поднесак збора ман. настојатеља ваљало издати на изјашњење адв. Др. Вранку Илићу, фискалу срп. нар. цркв. фондова и заклада. Потврђен је правилно обављени избор јереја Лазара Сабовљевића за пароха у Брестачу. Узет је на знање извештај пред^едништва конзисторијалног поверенства за полагање стечајног испита, да су се етечајном испиту одржаном дне 5. (18.) маја о г., подвргли јереји: Идија Аћимовић, адм. парохије у Маркушици, Стеван Кнежевић, адм. парохије у Рачи и Јефтимије Новаковић, адм. парохије у Ст. и Новим Бановцима и сви ти кандидати испит с успехом положили. Упућено је парох. звање у Добановцима, да за време оправке там. парох. цркве нађе какву згодну пространу собу, где ће се св. богослужења за то време, по претходном малом освећењу воде обављати. На место пок. Авакума Стајића, окр. протопрезвитера митрокачког имеиован је конвисторијалним изаслаником и председником нри испитима из правосл. веронауке на кр. реалној малој гимназији у Митровици окр. протопрезвитер карловачки Јован Јеремић, администратор митровачког протопрезвитерата. У бракоразводним парницама донесено је 60 одлука.

Извештај о раду седнице архидијецезалне конзисторије, држаие у Карловцима дне 20. јуна (3. јула) 1906. год. под председништвом Његове Светости, Преузвишеног Господина Георгија, срп. натријарха. Узет је на знање извештај Његове Светости о рукоположењу јерођакона ман. Мале Ремете, о. Ј1укијана Младеновића за презвитера-јеромонаха, за тим монаха ман. Фенека о. Мирона Лазића за јерођакона, те сврш. богослова Драгомира Глумца, који је одређен за администратора парохије у Моловину, за ђакона а затим за презвитера. ОРПОКИ ОИОН 1906.

457 .

Узето је на знање президијално расположење Његове Светости, којим је преместио јеромонаха о. Дамаскина Борјановића, досадањег намесника у семенишгу ман. питомаца у Карловцима, са тога места у ман. Шишаговац. Узето је на знање и публиковано интересованим странкама 12 осуда донесених у II. инстанцији у бракоразводним нарницама но Високопречасном МЦСавету, којим су све овопредметне осуде, изречене у I. инсганцији но овој конзисторији потврђене, те од којих њих 10 брак коначно разводе, дочим 2 брака у крености одржавају. Удовољено је молби срп. нар. цркв. школ. савета, те је, по истом послатих, 100 примерака књижица из задужбине пок. дра Љубомира Радивојевића, под насловом: „Српске народне несме, свеска I." расподељено парох. звањима, да их, према намени школ. савета, иодели за награду оној доброј срп. правосл. деци односнога места, која не похађају српске народне школе; а при свем том имала је ова конзисторија на уму нарочито она места ове архидијецезе, која леже на периферији срп. живља, нарочито на источне крајеве. Узет је на знање и уведен у циркуларни протокол свих овоподручних парох. звања извештај епар.х. конзисторије Вршачке, да је пресуда, изречена по тој конзисторији, којомје јереј Констангин Лазић, бивши администратор парохије парћанске због фалзификовања меница кажњен на трајан губитак. права свештеиодејствовања уз лишење свих свештеничких бенефиција и ио Високоиречасном МЦСавету потврђена с тим додатком, да, том пресудом изречена, коначна забрана свештенодејствовања има важити само за подручја срп. правосл. митрополије карловачке. Јереј Лазар Сабовљевић, парох у Брестачу постављен је за капелана карловачког протопрезвитерата, а на његово место постављен је за админи' сгратора парохије у Брестачу Тодор Момировић, сврш, богослов из Шаренграда. За личног капелана јереју Спиридону Марковићу, пароху у Белегишу постављен је на изричну молбу тога јереја и приволу там. цркв. опћинејереј Георгије Недељковић, досадањи администратор парохије у Сибачу, а на његово место — за администратора те парохије — постављен је Богољуб Бошњаковић, сврш. богослов из Митровице. Није потврђен за пароха у М. Ч. јереј Д. М., досадањи администрагор те иарохије, будући да се там. цркв. опћина изјавила да га као јединог компетента не прима, а осим тога подигло је и окр. протопрезвитерско звање у В. против тога јереја пријаву ради разпих неуредностп. На молбу протојереја Василија Константиновића, пароха при цркви св. Ваведенија у Карловцима постављен му је за личног парох. помоћника Димимитрије Коплић, сврш. богослов из Черевића. За личног парох. номоћника нротојереју Урошу Ђурићу, пароху у Вииковцима постављен |е на ивричну молбу његову Сретоиир Ђурић, сврш. богослов. из Винковаца. 32

СРПСКИ сион