Srpski tehnički list

= 346

без обзира на грађу). То су грађевине са евозденим скелетом и гр"ђевине од оружалог бетона.

Зграде са гвозденим скелетом.

Употреба гвозденог скејета у архитектури ушла је у обичај, када и знање високих зграда американског типа, тако званих „облакодера“ (зКузсгарет5). Управо они су изазвали једно друго. Упоредо са великим развитком, које је достигла индустрија и трговина у Оједињеним Државама расла је и цена земљишта у трговачком делу града, који ма како морао бити велики тежи да се концентрише Велики број трговачких кућа, новчаних завода и канцелариских зграда морао је ићи у висину немајући довољно места да иде у ширину. Кад се поред тога узме у 06: зир да је главна тежња инжињерска била, да зграда буде што сигурнија ол пожара и да сав материјал буде потпуно несагорљив, разумеће се зашто је употреба гвозденог скелета узела прво место у грађевинарству. Једна зидана зграда од рецимо, двадесет спратова захтевала-би огромну дебљину спољних зидова, што би и сувише узело од драгоценог простора, а да не говоримо о осталим незгодама, које чине такву зграду немогућом. Ако пак уместо зидане зграде узмемо гво· здену зграду моћи ћемо ићи и преко двадесет спратова у висину. У истини. 20 спратова није више реткост у Америци, јер има много зграда до 30 и 40 спратова а ове године је довршена у Њу-јорку тако звана Оин· герова зграда која има 46 спратова.

Једна гвоздена зграда је компликована инжињерска ствар и захтева подједнаку сарадњу архитекта и инжињера. Први даје главни распоред и третира спољни облик као и све детаље где се тражи архитетска компетентност, Други са инжињерског гледишта пројектује гвоздени скелет, узимајући у обзир сопствену тежину зграде, покретно оптерећење као и остале силе којима је изложена зграда а у које спада нарочито утицај ветра и у нехим крајевима утицај земљотреса.

Може се рећи да се гвоздена зграда састоји из извесног броја гвоздених стубова, који почивају на нарочито подигнутом темељу а везани су међу собом хоризонталним гредама. Споља је обмотана зидовима а унутра подељена хоризонталним и вертикалним преградама на спратове и мање засебне просторе, Као што се може извести из реченога зидови не играју важну улогу. Њихова улога је сведена на улогу завесе, која има да одели унутрашње просторе од спољног света, па их с тога и зову завесним зидовима (ештфаћ а з). Они почивају на гвозденим гредама, које са своје стране преносе терет на стубове, тако да целокупан терет почива на неколико стубова, који га преносе на подлогу. Од земљишта на коме почива зграда зависи крајња висина исте. Кад би било земљишта, које може да издржи бескрајно оптерећење, не би било границе висини зграда; толико је овај тип грађевина омиљен у Америци.

Кад се узме у обзир необична висина а с тим и тежина зграде (често пута по хиљаду и више тона

око извесне тачке.

на један стуб), као и то, да је све оптерећење концентрисано на неколико стубова и да је врло земљиште веома неподесно за фундирање, разумеће се за што се на темељ обраћа главна пажња.

Сан-Франциско лежи на морскоме песку са нешто глине, ксји се сме оптеретити са највише три килограма на квадратни сантиметар, док доњи дес града лежи на насутом земљишту, на коме је готово не могуће фундирати без шипова. С тога је у СанФранциску добар темељ од животног значаја по грађевину.

Готово за све грађевине без разлике употребљава со бетон у темељу са или без гвозденог ојачања, Где терет нијаз сувише велики, темељ је облика затупљене пирамиде, чија горња раван носи ливену папучу, за коју је утврђен стуб а доња шипове или семљу. Где је пак притисак велики а с тиме и површина, која преноси притисак на земљу, употребљава се темељ од челичних греда, да би се тиме избегла вели«а висина бетонске пирамиде (стране пирамидине имају нагиб од 45% и њоме учинила велика уштеда у бетону. На подлози од бетона, која је обично 30 см. дебела, положен је један ред челичних греда облика Л. Греде су растављене једна од друге сепораторима од ливеног гвожђа. Управо на овај ред долази други ред гвоздених греда, који са своје стране носи ливену папучу или још један ред греда, ако је потребно. Није потребно рећи да је ливена папуча чврсто утврђена анкерима (котвама) за темељне греде. Јачина челичних греда израчуната да могу издржати све моменте извијања услед притиска одоздо. Простор између и око греда испуњен је бетоном, који служи као заштита од воде и не узима се у рачун.

Ова врста темеља употребљена је у готово свима већим грађевинама после катастрофе и зко са гледишта земљотреса није за препоруку. Као што је поменуто темељ се састоји из више јединица, које нису ничим везане међу собом. У растреситом љишту, као што је овде случај, један јак земљотрео може лако померити поједине јединице из првобитног положаја с погледом на остале јединице и тиме проуз-

често

преноси пригисак на

зем-

роковати пад, ако не целе зграде, а оно једног дела, који почива на дотичном стубу, као што је било случајева за време прошлогодишњег земљотреса. С тога је на неколико места употребљен једноставан темељ, где су све јединице везане међу собом или чак сливене у једну јецину јединицу, као што је случај у тако званој коловоз згради (Са ди те). Ова зграда има својих петнајест спратова а у пресеку је облика квадратног, чије су стране по 23 метра дугачке. Зграда почива на мокром природном песку, за који је нађено да се не сме оптеретити са више од 2.2 кгр/смг. С обзиром на огромни терет, који преносе неколико стубова на тако слабу подлогу усвојен је једноставан темељ, на коме почивају симетрично распоређени стубови, дајући на тај начин равномеран притисак на земљу. Темељ се састоји из једног слоја бетона, који је 30 метара дуг, 29 метара широк и 6! сантиметар