Srpski tehnički list

— 1684—

Техничке студије и инжењерски сталеж.

(Свршетак).

ЈУ. Докле сене буде била остварила установа министарства грађевина и организација министарства за железнице, треба што пре и што брже извршити ове реформе:

а). Техничким одељцима и одсецима, који сад постоје, треба дати потпуну самосталност у ре'авању техничких питања и осигурати лични удео инжењера у питањима личне инжењерске службе у држави. У питањима правничке природе треба тражити мишљење дотичног одељка у државној управи.

р). У министарству унутрашњих дела треба поставити инжињере и техничаре за шефове одељења и то најмање двојицу за државне инжењерске радове, а по једног за

архитектуру и индустрију која је у државним |

рукама. Ови би шефови имали, по наредби министровој (као његови заступници), самостално да управљају одељком који им је додељен,

Одељке државног грађевинарства у појединим покрајинама треба тако реорганисати, да се образују нарочити одељци: за архитектуру, за мостове и друмове, за хидротехнику, за машинство и електротехнику, за хемију као и за индустрију и занатску технику. Тим би одељцима имали да управљају искусни стручњаци.

Зарад јединства у управи имао би се поставити као врховни управник један инжењер, који би заступао пределског старешину (окружног начелника, жупана, краљевског заступника, и т. д.) Тај инжењер би имао да буде чиновник ЈУ или М класе по аустриској чиновничкој хијерархији.

с). Министарство железница треба повећати увођењем техничких одељака, најмање четири, и установити опште одељење за личне односе, Одељцима: финансијском и комерцијалном треба додати нинжењере с одређеним делокругом и утицајем.

Управник генералне дирекције аустриских железница, као и управници државних железничких дирскција, треба да буду инжењери. |

ад). У министарству трговине треба постојећа техничка одељеча спојити у техничке одељке и на челу њиховом поставити инжењере као самосталне управнике и заступнике самог министра.

У надлештву за патенте (Рафеп(ат) тре"ба техничким члановима дати од сад самос-

талан положај, на који имају право већ по самом закону о патентима. У одељењима, а нарочито у одељењу за пријављивање, треба омогућити да председничко место и место управника добију технички чланови. За потпредседника у надлештву за патенте треба осигурати место инжењеру, те да буду на тај начин и у самом председништву заступљени интереси инжењера у том надлештву.

Параграфе 43. и 67. закона о патенту од 11. јануара 1897. године треба у толико изменити, да лица, која заступају приватне у односима патената, имају право и на решавање око спорова око повратка, око поништавања и нетризнавања дотичног патента.

е). У министарству за пољопривреду треба техничке одељке, којима спада у надлежност управљање државним и фондовским шумама, регулацијом планинских потока и политичком умарском службом све спо-

"јити у једно техничко одељење на чије би

чело имао бити постављен као самосталан управник (начелник ЗесНопзећећ) шумарскиинжењер. |

М. Пети скуп аустриских инжењера и архитекта сматра, даље, да је преко потребно да у служби покрајинских, општинских и јавних фондова као и при државним специјалним радовима и при војничким надлештвима, у будуће буду та места, за које је потребно више техничко знање и искуство, онако исто као и у државним грађевинским надлештвима, заступљена академски образованим инжењерима, који би имали добити истоветан ранг са осталим чиновницима академског образовања и да се имају сматрати као потпуно равноправни. Ова равноправност треба да постоји нарочито у томе, што ће инжењери у дотичним одборима сенатима и еснафима, бити не ванредни чланови већ равноправни с члановима правницима; да се руковођење радом комисија, које имају првенствено техничке послове повери инжењерима и да најзад буду и за инжењере истоветни услови за авансман као што је и за правнике.

Пети скуп аустријских инжењера и архитекта сматра да правичност налаже, да сва политичка права, које аутономно законодавство признаје правницима на основи свршених студија, буду додељена исто тако и инжењерима.

>“