Srpski tehnički list

— 169 —

МТ! Пети скуп аустријских инжењера и архитекта сматра да је потребно, да инжењери, у интересу општег културног напретка, од сад суделују у већој мери на раду око организације и образовања друштва у правцу техничких и природних наука.

Како су инжењери својим пословима "преоптерећени, те то у многоме смета горе поменумом раду, то је потребно да се у јавним надлештвима и средством горе изложених рефорама постави што већи број инжењера у службу како би и инжењери добили времена и могућности, да се посвете више јавним пословима.

ММП. Сматра се даје преко потребно још да инжењери суделују и у свима анкетама, којима је задатак реформисање наставе.

МШ. Пети скуп аустријских инжењера и архитекта мишљења је, да друштвени положај инжењера не може ојачати, докле год они не буду титулу „инжењер“ у друштвеном и службеном саобраћају у свакој прилици истицали и с тога проглашава употребу ове титуле као израз сталежког поноса и колегијалности. Нарочито се умољавају инжењери који су на челу управе, да иу служби и ван ове, поред службене титуле и ранга сами још домећу и сталешко име „инжењер,“ али да у исти мах то не крате ни својим потчињеним чиновницима који имају академско образовање.

Најзад пети скуп аустријских инжењера и архитекта препоручује, да се безобзирно протествује сваки пут и према сваком који титулу „инжењера“ присваја п носи без права м да се сваки такав случај жпгоше јавно.

Пети скуп аустријских инжењера и архитекта приметио је на жалост, да су титулу „грађевински саветник“ добијали људи без академског образовања, који сем тога нису показали никакве радове од признате вредности; зато моли високу владу да то од сад не чини.

'Х Пети скуп аустријских инжењера и архитекта, на основу одлуке четвртог скупа, моли високу владу, да одмах енергично „приступи послу око реорганизације аустриских текника, тако да ове могу одговорити модерним захтевима.

Х. Пети скуп аустријских инжењера и а хитекта предлаже, да се установи сталан одбор са задатком, да одмах приступи потребним претходним радовима око израде једног списка свију инжењера. Овај би се списак штампао о трошку појединих удружења и растурио по јавности, како би пуб-

лика била у стању да се и сама у свако доба увери: да ли ко с правом или без права носи титулу инжењера.

ХЛ. Сталној делегацији петог скупа аустријских инжењера и архитекта ставља се у дужност, да се одмах посаветује о уређењу секретаријата који ће бити опуномоћен, да поред отправљања редовних послова делегације, у исто време делегацији саопштава случајеве у којима су аустријски инжењери запостављени и да раде на поправци полажаја аустријских инжењера тиме, што ће у штампи извежбаним писцима обавештавати свет о вредности техничких радова.

Најзад је заједница друштава аустријских инжењера и архитекта стекла заслуга за дизање угледа инжењерског тиме, што је донела ову одлуку:

„Пети скуп аустриских инжењера и архитекта признаје, да су инжењери само она лица, који су свршили вишу пколу техничке струке (ранг универзитета и политехника).

Пети скуп аустријских инжењера и архитекта изражава своје дубоко жаљење, што се још ни данас није узело у обзир, после готово три деценије година, одлучно тражење академски образованих инжењера о заштити титуле „инжењер.“ Он мора да уложи протест противу тога што се са извесних страна тежи, да овај назив и надаље остане без икакве заштите или што тај назив придају људима који нису свршили вишу техничку школу па се ипо стручној спреми и у општем образовању разликују од факултетски спремних инжењера, којима за разлику придају имену „инжењер“ још неки ново сковани додатак.

Пети скуп аустријских инжењера и архитекта поуздано очекује, да ће влада учинити што је потребно, те да се титула „инжењер“ узме у државну заштиту као назив. оних који су свршили више техничке школе и да тиме учини по правди инжењерском позиву у Аустрији, који је техничку науку и искуство довео на ону висину, која му даје могућности, да се такмачи са стручња-

"цима целога света.

Писац овога извода дипломирани инжењер Впрргесћ; завршује овим речима:

Ове одлуке показују како инжењерска. удружења на страни раде да би бранили интересе свог позива; нека би и виђено удружење немачких инжењера сличним начином штитило интересе немачких инжењера.

Исто тако и ми имамо у Србији да се боримо противу доста неправда и противу запостављања нашег инжењерског подмлатка.