Srpski tehnički list

— 369 —

лицитације на железничким и великим општинским радовима показују да послови коштају знатно скупље при уступању великих деоница једноме генералноме предузимачу. Нарочито земљане радове откопавање и багеровање ваља одвојпги и извршити у сопственој општинској режији и тада је вероватно да ће се на овој позицији моћи постићи знатне уштеде. Багеровања вршена у режији у великом обиму у последње време на Волги, Рајни, Мисисипи и т. д. са транспортом избагерованог материјала кроз цеви показују да се данас багеровање може вршити по исту цену као и копање земље у суву. С тога ће дакле бити неопходно потребно да општина београдска за своје радове набави један велики багер, који би се у осталом исплатио

општини за 2—-3 године на самом вађењу

песка и шљунка које општина у огромним количинама потребује за своје калдрме и остале послове.

Да би оснивање зиданога кеја било што лакше треба по нашем мишљењу прво извршити целокупно обезбеђење обале и кеј у пристаништу па тек онда раскопавање и багеровање у 'базенима. Дефинитивну калдрму на обезбеђеној обали треба извршити тек пошто се део насипа, који има потпуно слегне и консолидује.

Пре почетка послова неопходно је по-

требно израдити детаљне пројекте предмере |

и прецизне услове за све послове, да би се избегле све евентуалне компликације и неспоразуми између послодавца и предузимача и лифераната.

Како ће грађење пристаништа јако утицати на развијање целог савског краја треба још сада извршити ревизију неподесне и неестичне регулације овога краја, водећи нарочито рачуна о стварању саобраћајних веза са центром Београда и Дунавским крајем, у ком погледу данас стојимо веома рђаво.

Говорећи о типовима за обезбеђење навели смо незгоде за истовар при малој води на обалу издигнуту на коту 75,0. Да би се малим лађама и дереглијама, које раде с грабом, дрвима и т. д. помогло, било би веома корисно да се на дунавској обали почев од града до стругаре Прометне Банке избагерује неколико мањих басена са дубином 1,55—200 мет. при најмањој води, растављених ниским молима. Обалу не би требало нарочито у: врђивати већ просто обложити танким слојем

огпадака камена, цигле и т. д. Избагерована |

замља дала би се веома корисно употребити

да је носи

|

кланичне пруге и вароши, те би се грађење ових басена самим тим исплатило.

Иначе конвексан положај Дунавске обале, изложене сталном засипању и затињавању не иде у прилог каквом скупоценом обезбеђењу или грађењу пристаништа на дунавској страни.

Наступи ли пак временом случај да се саобраћај толико појача да би пројектовано

| пристаниште у Бари Венецији било недово-

љно, тада би се по мишљењу пређашњег Стручног Одбора доња тврђава могла згодно употребити за грађење новог слободног пристаништа, Ми ћемо за овој мах да прекпнемо разговор о пристаништима у Београду са жељом да се што пре нађу средства за њихово извршење. Нека би по речима гл. Фрилинга и Брикса Београд што пре дочекао благодетне последице пројектованих предузећа, са чијим ће извршењем отпочети нова ера напретка и појачаног благостања

Д. Б.

Пожаревачке железнице

Извештај окружној скупштини о радовима на грађењу Окружних Железница.

Познато је Скупштини да је Г. Министар Грађевина решењем својим од 22. Јула 1907. год. Бр 2 17688. одобрио планове за грађење Окружне Железнице Пожаревац — Дубравица. Одмах по овом одобрењу Окружни Одбор је донео одлуку од 4. Септембра пр. год. ОБр. 1012. да се одржи офер-

| тална лицитација на дан 21. Октобра исте године.

На тој лицитацији постигнут је повољан успех. Одбор је добио четири понуде, од којих је најнижа била г. Саве Новаковића инжењера и предузимача из Београда. Понуда је била за суму од 505824 динара а предрачунска сума 550.000 дакле за 44176 динара ниже од предрачуна.

Одбор је одлуком својом бр. 1211 од 22 Октобра 1907. год. предложио Господину Министру Грађевина да ову понуду г. Новаковића одобри пошто је иста повољна. Господин Министар решењем својим бр. 8886 од 4. Новембра 1907. изволео је ову понуду и одобрити.

Радови на: овој прузи нису се могли одмах отпочети с тога, што је Господин Министар Грађевина одобрио парцеларне планове — планове за експропријацију приватних имања — тек 1. Јануара ове године. Тада је већ било време таково да се пруга није могла предати предузимачу.

Тек почетком Марта месеца од 1. до 7. извр-

за насипање целог дунавског краја између _ шена је реамбулација — т. ј. одузета су имања од