Srpski tehnički list

Тј

на за њихово извршење Одбор је одлучио да се одржи лицитација за део Пожаревац — Петровац према материјалним срествима која округу стоје на расположењу — а с погледом на предрачунску суму коштања.

Одлучено је, да се прагови за овај део засебно набављају — т. ј. особеном лицитацијом која је ра'списана и која ће се одржати 5. Октобра тек. год., пошто је у изгледу да ће се прагови на тај начин добити јевтиније него ли да их предузимач пруге «сам 'набавља.

Према својој одлуци Одбор је расписао лицитацију за израду пруге Пожаревац — Петровац, за 8. Јуни т. године.

На овој лицитацији није било довољног броја лицитаната, те је одмах била расписана и то за 22. Јуни друга.

На овој лицитацији било је четири понуде, од којих је понуда Саве Новаковића била најповољнија Она је чинила суму од 707.899 динара. Но поред понуђене суме г. Новаковић је ставио и услов: да му се за превоз материјала на прузи Пожаревац Дубравица наплаћује у име свију такса и дажбина 2 паре по тони и километру.

Одбор је по расмотрењу оферата одлучио: да се грађење уступи г. Новаковићу ако се одрекне постављеног услова.

Г. Новаковић није хтео одустати од услова означеног у својој понуди те је одбор расписао трећу лицитацију.

На трећој лицитацији било је такође четири понуде. Најнижа је била Ристе Ристовића из Београда за суму од 7832.902.50 динара.

Како је ова најнижа понуда била знатно изнад предрачуна то је одбор одлучио да одржи и четврту лицитацију на дан 6. т. месеца.

На овој четвртој лицитацији постигнут је повољан резултат.

Било је свега три понуде. Све су три биле и'спод предрачунске суме. Најнижа је понуда Саве Новаковића за суму од 651.589:50 динара — и без икаквих услова од стране његове; т. ј. у свему по условима које је одбор расписао.

Одбор је ову понуду примио као повољну и донео одлуку да се она достави Г. Министру Грађевина са мишљењем да се и одобри.

Г. Министар Грађевина решењем својим од 14. овог месеца бр 27720 исту је и одобрио.

По уговору овај део пруге Пожаревац — Петровац има да буде готов у року од једне године од дана када се предузимачу преда траса.

Како ће се предаја трасе отпочети чим кукурузи падну, то ће ова пруга у јесен идуће године бити потпуно готова.

Парцеларни планови — планови експропри-

ације — биће за неколико дана сасвим готови и послати Г. Министру Грађевина на одобрење. Одобрење ће њихово стићи за време док се пруга поново на терену обележи и спреми за предају предузимачу, тако, да ће радови моћи већ и у току ове јесени правилно напредовати, (Наставиће се)

Студија економије и социјалне науке на техничким шкопама.

Ш.. Резултати који се добијају упоређењем главних типова наставе из економије и социјалних наука на техничким школама

Овај летимични преглед главних типова из економије и социјалне науке по техничким школама даје нам у главном три типа:

тип француски

тип немачки

тип американски.

Француски тип обухвата специјална предавања на техничким школама, која су обавезна за све ученике. Овај је тип усвојен не само у Француској, већ и у Италији и по немачким рударским академијама. Немачки тип такође је специјална настава у техничким школама али за ученике факултативнанеобавезна — или сасвим, или делимице. Усвојен је не само у техничким школама по Немачкој, већи у Масачусетском техничком институту иу Инжењерском колежу на универзитету Корнеловом.

Американски тип састоји се у томе, што је слушаоцима технике дата мгоућност, да слушају курсеве из индустријске економије на универзитетима, на којима је техника саставни део. Такви су универзитети: Харвардски и Пенсилвански.

Први тип ни из далека не може дати онолику разноликост курсева као она друга два. Али има ту добру страну, што ђацима даје језгро предмета, добро сређено, које чини хомогену целину. Техника је према томе потпуна и ђаци, кад је сврше, износе заокругљено знање из области скономије и социјалне науке.

Трећи тип у ствари је према првом диаметрално противно решење. У том случају техника сама по себи није потпуна. Овај се тип у осталом даје применити само у случају кад је техника удружена с универзитетом или кад је универзитет у непосредној близини технике. У том случају предавања на другим гранама универзитета дају потребне елементе за наставу. Добра страна овог типа је, што пружа у курсевима разноликост, коју захтева настава економије и социјалне науке, те може све