Srpski tehnički list

— 137 —

ИЗВЕШТАЈ одређене комисије за преглед домаће фрабрике цемента Београдске Трговачке Банке ј Поповцу

Господину Министру Грађевина.

Према наређењу Господина Министра од 2.0 ктобра т. г. Бр. 7104. потписани чланови комисије састали су се30. октобра о. г. у фабрици цемента Београдске Трговачке Банке у Поповцу, и, пошто су извршили преглед свих фабричких инсталација изузели су у исто време и потребне количине обе врсте цемента ради извршења пробе обе врсте истога, и под пломбом саме фабрике и печатом друго потписатога (М. Ј. Б.) а у добром завоју послали их брзовозом научним заводима за испитивање материјала на нашем Универзитету у Београд и на по. литехници у Цирих, о чему им је част поднети Господину Министру следећи извештај:

Фабрика цемента Београдске Трговачке Банке налази се у атару села Поповца на десној обали реке Црнице, а удаљена је од среског пута Ћуприја — Св. Петка за три километра. Пут за фабрику цемента одваја се од среског пута на дванаестом километру од Ћуприје баш испред самог полусталног моста на поменутом среском путу преко реке Црнице одмах испред механе у селу Бошњанима. Овај приступни пут ка фабрици израђен је и насут о трошку саме Београдске Трговачке Банке. Пропусти на овоме путу саграђени су од дрвета — дакле привремено такође о трошку поменуте Банке, која је на грађење овога пута и про-

пуста могла утрошити по нашем мишљењу 30—35000 динара.

Мајдан фабрички, из кога се добија потребан материјал за справљање обе врсте цемента, налази се у непосредној близини саме фабрике. Матерајал у овоме мајдану је кречни мергл, који се налази у мало нагнутим слојевима у огромним масама испод површине терена, а распростире се према видним знацима на разним местима скоро по целој околини у атару села Поповца. На површини је танко слојаст и мекши је а садржи више иловаче но креча, а у дубини је мало тврђи, слојеви су дебљи од 90—80 см. и има више креча. Садржина креча варира од 27 до 759. Лако се ломи и вади пијуцима, дакле ладним оруђем, те није потребан никакав експлозив за његово добијање.

Мајдан је везан са фабриком нарочитом пругом узаног колосека и тако се извађени материјал ручним вагонетима транспортује до саме фабрике у простор за спремање материјала.

Овако довезени материјал мергл најпре се хемијски испита, и према садржини креча додаје му се по тежини одговарајућа потребна количина обичног кречног камена, како за справљање портланд тако и роман цемента. Овај кречни камен садржи 95о/) креча и довози се колима из оближњег мајдана у остајању до два километра, кога камена има у огромним количинама.

Према томе цемент фабрике у Поповцу спада у врсту тако званих вештачких цемената.

Овако хемијском анализом спремљени и измешани мергл са кречњаком, било за справљање портланд било роман цемента, довози се вагонетима до механичке направе за дробљење материјала (Зтејпбгесћег), одакле се помоћу нарочитог једног елеватора аутоматички подиже у један лимани добош за сушење (Тгоскеп Ттотте, чија је дужина Тбт. а пречник 1,80м. како би се овај материјал ослободио сваке и најмање влаге, те да се доцније лакше самлети може. Овако осушени и раздробљени материјал из ове справе за сушење доводи се у везу са другим елеватором помоћу кога се такође аутоматски одводи у нарочиту справу за млевење (Кисе! Ма е) — лимани добош пречника з2ом а дужи 1,80 м. у коме се налази 3600 кгр, челичних кугала од од 120т/п пречника где се овај материјал окретањем добоша међу челичним куглама уситни као грис.

Из овог апарата за млевгње помоћу челичних кугли самлевен материјал такође аутоматским путем спроводи се у другу једну справу за финије млевење у лимани добош дугачак 7 м. а прекнике 1,80 (Коћг Миће) где се фино семеље помоћу окретања добоша у коме се налази већа маса око 30000 кгр. тврдог шведског шљунка (Реџагајетп) (врста кремена.)

Овако фино самлевени материјал спроводи се помоћу нарочитог елеватора аутоматским путем у

три нарочита дрвена силоса — резервоара одакле се поново мешајући се из сва три силоса као сасвим једноставна — хомогена — маса аутоматским

путем спроводи у две машине за влажење материјала (Ашјецсћје Мизсћ Мазсћпе)

Пошто се материјал овако овлажио, сручује се из ових машина на гомилу да тамо одлежи, те да влага прође кроз сав материјал равномерно. Са ове гомиле овако скроз овлажен материјал доводи се у нарочиту машину за набијање у калупе у виду цигаља.

Пресован материјал у виду цигаља товари се на вагонете, који се по нарочитом колосеку доводе до машине дизалице, помоћу које се заједно са вагонетом дижу у простор за сушење који јеу нивоу отворз високих пећи. По довољном сушењу у овом простору овај пресовани материјал меће се у пећи иу слојевима меша са коксом ради печења,