Srpski tehnički list

— 138 —

Пећи су високе и има их четири комада Ра(епЕ Зсћпедег. Високе су 11 метара а унутрашњи им је пречник 2.30м. Свака за се има свој лимани димњак 14. висине, а функциоиишу као континуивне пећи и свака може да испече по 2 вагона клинкера за портланд цемент за 24 часа или 2400 вагона годишње.

Главни простори ове фабрике у коме су пећи, као и спољна облога самих пећи, саграђени су од армираног бетона. Таваница над овим простором такође је саграђена од армираног бетона, и она се носи поред обимних зидова још помоћу четри стуба висинее 14 метара, такође од армираног бетона.

Одмах поред овог простора за пећи, а у комуникацији са доњим деловима истих налази се доста велики простор за депоновање већ печеног клинкера који се после вађења из фуруна у томе простору хлади и неко време одлежи ради лакшег млевења. ]

Овако одлежали материјал (КИпКег), пошто се претходно раздроби и уситни на нарочитој меха ничкој справи за дробљење (5#етшбгесћег), спроводи се помоћу засебног елеватора у један лимани добош (Кисе! Ми е) пречника 3,20м. а дужине 1,80м., у коме се налазе челичне кугле од 120т/; пречника а у тежини од 3600 кгр. где се помоћу окретања тако рећи грубо самеље. Овако грубо самлевени материјал аутоматским путем спроводи се у другу справу за финије млевеље (Коћг Миће -— лимани добош пречника 1,80м. а дужина 7м. где се фино самеље помоћу шведског шљунка (Ееџегчјет, кремена) и овако самлевени материјал постаје у правом смислу речи цемент.

Из овог добоша помоћу нарочитог елеватора спроводи се цемент аутоматски у магацине зване „Силосе“ којих има 7 комада сваки од по 30 вагона садржине.

Пуњења ових магацина — силоса — цементом бива аутоматским путем, и у њима цемент лежи све до саме његове продаје, када се пуни у џакове и износи у велики нарочито саграђен магНЦИН. За фабрикацију роман цемента постоји, одвојена од главне фабричке зграде, ранија инсталација од три пећи, од којих су две са саједничким високим зидадим димњаком а трећа са засебним димњаком и све три су континуивне пећи. Свака од ових пећи можа да испече клинкера за роман цемент по 17, вагон дневно што износи око 1200 вагона годишње.

Клинкери за роман цемент преносе се на ручним колицима у просторе где се налази справа за дробљење клинкера, одакле израда роман цемента подлежи истој механичкој процедури, којој и израда портланд цемента и тамо се роман цемент аутоматским путем одводи у магацине, силосе,

. за роман цемент, којих међу напред поменутим си-

лосима има два.

У свима локалима фабричким положене су шине узаног колосека са потребним скретницама тако да се транспорт целокупног материјала потребног за фабрикацију цемента врши у фабрици помоћу нарочитих вагонета.

Пренос готовог цемента из Поповачке фабрике врши се колима у случају лепог времена сеоским путем од Параћинске железничке станице, а у случају рђавог времена среским путем Ћуприја Св. Петка до железничке станице у Ћуприји. Но када се отвори саобраћај нове железничке пруге од Параћина ка Зајечару пренос цемента вршиће се до нове жељезничке станице Давидовац, која је од фабрике удаљена свега 5—5' километара, ако се само изради пут од железничке станице Давидовца уз реку Црницу до Бошњана и веже са већ готовим напред поменутим путем за саму фабрику.

Све потребно кретање свију појединих машинерија за справљање цемента и машина алатљика у нарочитој радионици, врши се помоћу једне парне машине од 500 коњских снага са двогубим цилиндром и кондезатором из фабрике: Мазећтепђац АсНепрезе зсћан Вгешеја Раџек « Со Ргас Кагоцпетћа!, Казана за ову машину има два од по 250 ша загревне површине из исте фабрике, тако да је

један увек стална резерва. Постоје и две динамомашине са акулаторима свака од по50 коњских

снага за целокупно осветљење свију просторија фабрике као и канцеларија, станова и осталих фабричких зграда.

Све просторије у овој фабрици доведенесу у везу једна са другом врло складно и економично Све су зграде од тврдог материјала а зграда са великим просторима за високе пећи саграђена је од армираног бетона. Простори фабрике одржавају се чисто а нарочито се то може рећи за локале у коима су смештене динамо машине.

Према томе фабрика цемента у Поповцу, према данашњим њеним инсталацијама, а по нашој оцени, у стању је да изради под нормалним приликама годишње 1000 — 1200 вагона роман цемента и 1800—2000 вагона поргланд цемента.

На стоваришту у силосима затекли смо да имаготовог роман цемента у два силоса 60 вагона,а готовог портлан цемента имау три силоса 90 вагона.

У простору за паковање цемента има у џаковима портланд цемента 15 вагона а роман цемента 10 вагона. Сем тога у просторијама за смештај клинкера за портланд цемент има овога клинкера по нашој оцени до 130 вагона, а у простору за смештај клинкера за роман цемент има истога по нашој оцени до 30 вагона,

Поред потребних зграда за канцеларије, које су од тврдог материјала, саграђене су и потребне