Srpski tehnički list

БРОЈ 32. У Београду Недеља 8. Августа 1910. г. ГОД. ХХ.

о

СРПОНИ

ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА

САДРЖАЈ: Сеизмолошки институт Универзитета. Од Ј. стр. 241 Водостанице на прузи Зебрежје — Ваљево и Параћин Зајечар. Милош В. Илић инж. стр 242. Грађевински Дневник, Милош П. Стефановић стр, 243. Париске подземне железнице (продужење). Ј. стр. 246. Белешке Напредак на 1аћсћђеге — тунелу у мају и јуну о. г. од Ј. стр, 247. Вести: Личне вести, Стечаји. Грађевинарске вести, Обавештење. Благајникова- пошта стр. 248.

паши РА РЕЗЕ УРЕ_________

(ВИЗМОЛОШИ Институт Тнивераитета судити и правац одакле долази потрес и при-

ближна даљина, јер су апарати постављени

Ра тако да бележе и ординате и апсцисе крета-

Пре неколико дана имао сам прилику да | ња услед земљотреса. Увеличање је 130 пута.

посетим најновију творевину нашег Универ- Јасно је да поред самих апарата мора

зитета, наш сеизмолошки институт. Не упу- | бити и часовника и барометра влагомера и штајући се засад у детаље, ја ћу само у | термометра,

главном изложити шта ту све имам) и чему Часовник је у вези с апаратом који бе-

се од института можемо надати, лежи таласе и време. Веза је извршена поГрађевина у коју је смештен институт | моћу електричне струје.

подигнута је или боље рећи укопана је на Наш вредни управник сеизмолошког ин-

узвишици на Ташмајдану близу триангула- ститута ступио је већ у везу са сличним ин-

ционе тачке наше варошке мреже. ститутима по Европи Азији и Америци. Свима

У тој грађевини смештени су за данас најсавршенији апарати за бележење земљотреса. Ти апарати захтевају да су непрестано у једнакој температури и да је подједнак и ступањ влажности ваздуха. Зато је грађевина са својим главним одељењима спуштена дубоко у земљу. Обимни су јој зидови сви изолисани од влаге теи при највећој припеци влада тамо температура 19С.

Апарати су постављени на засебне фун-

шаље резултате својих опажања и од њих добија податке њихових. "

Већ постоји читава збирка таквих података и чува се у самом институту,

Сем апарата за бележење светских земљотреса има и нарочит апарат за локалне ' потресе. МИ Најзад има направа за алармирање, за јављање да бива. земљотрес, која. све донде даменте који нису у вези соколним зидови- 16 престаје алармирати докле чувар не дође ма а патос по коме се крећу посматрачи, | У Не искључи направу из функције, окачен је о горњу гонструкцију и лебди сло- | удна је судба овог новог. апарате. Тек бодно не додирајући непосредно зидове ни што је био монтиран и пуштен. у рад имао фундаменте за апарате. Само на четири места је да забележи земљотрескоји се глесир 'негна додиру са зидовима уметнути су одбојни | де у Јапану и он га је савесно. забележијо ци од гуме. још тако рећи под руком. монтера.

Потреси од трамваја и уличног саобраћаја Ако држава буде дала срестава онда ће се не осећају се на апаратима. Апарати беле. удесити да наш апарат бележи на пештанском же на ваљцима непрекидну линију на којој ваљку а пештански. на нашем ваљку. "Од ове сами тачно обележавају и време, минуте. непосредне везе очекују директори оба сеизЧим се негде појави земљотрес апарати бе- молошка института врло важне научне рележе талссасте линије по којима се може зултате.