Srpski tehnički list

--=-<7-. 5) нит

Чл. 47.

Ако израда и опрема пристаништа, магацина и слагалишта не буду вршена са брзином, која одговара року довршења радова, или ако Друштво не буде испуњавало одредбе овога Закона и наређења надлежних Министара основана на овом закону као и на основи Друштвеног статута и осталих правила и прописа, или ако Друштво не би испуњавало обавеза дате му овим Законом, тада ће надлежни Министар опоменути Друштво и наредити му, да се строго придржава одредаба правилника и уредаба и да тачно испуњава своје обавезе. Чл, 48.

Ако такве опомене и наредбе Министра Грађевина не буду испуњене у тромесечном року, тада ће Српска Влада имати право, да реши да радове сама доврши. По довршетку радова Држава задржава право да се изјасни, јели то радила за рачун свој или Друштва. У овом случају даће пристаниште у експлоатацију Друштву а у првом цело предузеће припашће држави. У првом случају држава ће се сматрати као дужник акционара и исплатити им суме уплаћене по свакој акцији, које ће тиме бити уништене. ·

Чл. 49.

Ако у тромесечном року не буде извршено наређење Министра Привреде, основано на одредбама овога Закона за време експлоатације пристаништа, то ће Мниистар имати права да наређење изврши сам на рачун Друштва или ће по одобрењу Краљевске Владе узети цело предузеће у државну управу по одредбама претходног члана.

Чл. 50.

У ванредном случају, кад су неолољиве силе и други узроци независни од Друштва, омеле извршење датик наредаба, онда ће се пре примене мера предвиђених у предидућим члановима означени тромесечни рок продужити за онолико, колико су дотични узроци могли омести извршење датих наредаба.

Извршење радова. Ут о

Типови и детаљни планови магацина и слагалишта на пристаништу и по унутрашњости на појединим железничким станицама као и распоред ових последњих утврдиће се споразумно између Министра Грађевина и Привреде с једне и Друштва с друге стране.

Друштво је обавезно да ове планове преда у року од шест месеци и после образована Друштва.

Чл о 2.

Пројектом треба предвидети могућност допнијег проширења према повећаном саобраћају.

Доцнија потребна проширења пристаништа и његових постројења као и повећање броја магацина у унутрашњости код железничких станица, Друштво је дужно да извршује према потреби саобраћаја. Потребу оваких накнадних радова цениће сама држава преко својих министара.

Мао.

Друштво има права да и пре одобрења пројеката приступи спремању грађевинског материјала, инструмената, инсталација, потребног инвентара, подизању барака, радничких станова и т. д.

Чл. 54. Друштво ће радове моћи извршити у целини или делимично у сопственој режији или путем предузимача по јединичним или паушалним ценама.

Оснивачи немају права да закључују никакве уговоре ни претходне погодбе за лиферовање материјала и извршења радова.

Рок извршења радова.

Чл. 55.

О дану почетка извршења радова Друштво је дужно известити Министра Грађевина.

Друштво је дужно да све радове доврши и преда у редовну експлоатацију најдаље за три године од дана образовања Друштва.

У случају да радови буду обустављени због рата, буне, заразе људи и стоке и других до Друштва независних узрока, Министар Грађевана на мол у Друштва, дужан је продужити рок довршења радова за онолико, колико су ти узроци изазвали задоцњење у извршењу радова.

Надзор за време трајања рада. Чл. 56.

Сви радови на пристаништу и на другим местима, који се врше на основи одредаба овога закона, подлеже контроли Министра Грађевина.

Одређени надзорни органи тражиће, да се радови извршују тачно по одобреним пројектима и техничким условима.

Ако се за време радова покажу нужне измене у пројекту, као измена дубине и ширине темеља, извршење дренирања или других осигурања. Друштво ће по преставци надзорних органа а на захтев Министра Грађевина, бити дужно да изврши такве измене у пројекту, којим се постиже већа солидвост и избегава рушење и квар грађевина, али пошто се за непредвиђене радовс накнадно и споразумно утврде цене.

Веће измене у пројекту, било на захетев надзорних органа, било по тражењу самога Друштва,