Srpski tehnički list

ЕВА

морају бити претходно одобрене истим путем као и првобитна пројекти.

Ако се појави неспоразум између налз. органа и Друштва у погледу | тумачења техничких услова или у погледу захтева надз. органа при извршењу груђевина, Друштво неће имати права да радове даље извршује, не обзирући се на примедбе и наредбе надз. органа али може радове на дотичном месту обуставити и тражити од Министра Грађевина да у року од 7 дана назначи два члана а два члана Друштво, за чланове изборног суда, и они ће изабрати петога, ако се они не сложе у избору петога члана, одредиће овога Државни Савет.

Овај суд ће решити спор између надзор. органа и Друштва и његова је одлука обавезна за Друштво.

Колаудовање радова. Чл, 57.

По свршетку радова на подизању пристаништа и магацина, Друштво ће преко надзорног органа известити о томе Министра Грађевина и тражити комисију за колаудовање радова и коначан преглед и обрачун извршевих радова. Раду комисије присуствоваће један или више преставника Друштвених које ће Друштво именовати у својој молби за колаудацију.

Комисији ће бити дати сви потребни подаци, који јој буду нужни за оцену солидности радова и потпуности опреме пристаништа и његових по-

стројења.

Препреком отварапу саобраћаја не могу служити недостаци, који не престављају опасности за саобраћај и манипулацију путника и робе, а такође и дозвољене привремене грађевине, које нису опасне за саобраћај и манипулацију.

Све ове мане и недостатке Друштво је дужно да отклони у року, који ће му одредити по предлогу колаудационе комисије Министар Грађевина; но тај рок мора одговарати могућности и стварној потреби у времену за уклањање тих недостатака.

Обавезе друштва према држави, државне зграде и станови особља.

Чл. 58.

На захтев Друштва — односно Министарства Грађевина, Друштво ће бити дужно, да подигне и уступи под кирију (која ће се утврдити по споразуму Друштва са Министром Грађевина и Финансија) зграде за војна, царинска, монополска сместишта и магацине за њихове канцеларије као и за станове војног, царинског, монополског, поштанског; и: полицијског особља, или ће извршити за рачун државе такве грађевине или дозволити да их подиже држава на местима, која ће се утврдити

споразумно између Друштва и Министра Грађевина, Ова обавеза за подизање оваких грађевина важиће од почетка радова до краја концесије.

Превоз војске, поште и осуђеника.

Чл. 59.

Превоз војске по железничком краку од пристаништа до државне железничне станице, поште и осуђеника у државним вагонима, Друштво ће вршити бесплатно.

Исто тако Друштво ће вршити бесплатно и превоз поште на лађама, ако такве буде имало за правилан саобраћај.

Подизање телеграфа и његово одржавање. Чл. 60.

Друштво је дужно да од пристаништа до државне железничке станице, подигне и одржава телеграф, сагласно правилима за телеграфску и телефонску службу на државним железницама.

Држава има права, да на друштвеним стубовима спроведе и телеграфску и телефонску линију. Чување овога спровода вршиће друштво бесплатно, а одржавање и оправке на њима вршиће сама држава. |

Учествовањго друштва у државним издацима за пристаниште.

Чл. 61.

Друштво ће подносити сав троша« на плате, додатке и друге личне издатке за службу надзора За време грађења. Исто тако Друштво ће подно. сити све издатке за полицијску службу за време грађења.

Сума потребна за издржавање технич. назора и полицијске службе, уносиће се по договору с Министром Грађевина у предрачун коштања.

Обрачун са државом. Чл. 62.

Друштво ће по довршењу свих радова на грађењу поднети Министру Грађевина подробан опис свих грађевина, радова, опрема, инсталација и инвентара са прегледом коштања појединих објеката грађевина, опрема, инсталација и инвентарских предмета.

Овакви односи обнављаће се сваке три године; на њима ће се изложити све измене у стању грађевине, објекта, опреме и инвентар и њихове вредности.

Друштво је обавезно да сваке године, и то најдаље до 1. лецембра поднесе Министарствима :

· Грађевина, Народне Привреде и Финансија на о-