Srpski tehnički list

добрење буџет за идућу годину, а најдоцније до 1. јула извештај са билансом за прошлу рачунску годину по обрасцу, који буде утврђен споразумно са Министром Финансија.

Друштво је дужно да у свако време, на захтев дотичног Министра поднесе и податке, извештај итд. које му оно буде тражило.

Жалба друштва. Чл. 63.

Друштво има право да у року од месец дана изјави жалбу надлежном министру на његово решење, које се односи на права и обавезе Друштва и у опште на неиспуњавање овога закона.

Ако Министар по жалби Друштва не нађе за сходно да промепи своје решење онда ће он најдаље у року од једнога месеца спровести ту жалбу са својим објашњењима Државном Савету на одлуку.

Одлука Државног Савета је обавезна за обе стра-

не. До коначне одлуке Државног Савета Друштво може одложити извршење наређења, на која су поднете жалбе Државном Савету, но оно нема права да предузима никакве мере или дејства, која би била против га тим наредбама. Државни Савет наредиће у техничким споровима да се они реше изборним судом. У томе случају обе стране, т. ј. дотично Министарство и Друштво избирају по једног или двојицу изборних судија а ови бирају као председника трећег или петог. Одлуке изборног суда су коначне.

Избор судија не може бити ограничен поданством. Обавезе државе према друштву. Чл. 64.

Све земљиште, које буде потребно за подизање пристаништа, пристанишне станице, железничких кракова, магацина и слагалишта, и свих других пристанишних зграда а такође и за магацине на железничким станицама, уступиће Друштву Држава бесплатно. Друштво ће бити обавезно да изради потребне експропријационе планове земљишта, које му треба уступити. Потребу експропријације цени Министар Грађевина. Но за потребу пристаништа не могу бити уступљена царинска стоваришта. Друштву ће се исто тако дозволити, да за потребу грађења и експлоатацију пристаништа и других постројења предвиђених овим статутима, сече потребну грађу у државним шумама по најнижој такси и да бесплатно вади камен, шљунак, песак и други сличан грађевински материјал у државним земљама и мајданима. Ако би се такви мајдани налазили на окружним, среским, општинским или при-

и] ен

ватним земљама, држава ће имати право да те земље стално или привремено експропише и Друштву на употребу преда.

Чл. 65.

Друштво се ослобођава царине, свих споредних царинских такса, обртног и осталих пореза на увоз машинерија и машинских делова и разноврног материјала, кога у земљи или никако, или у довољној количини нема, потребних јој за подизање и одржавање свих грађевина и инсталација намењених за грађење и експлоатацију пристаништа и осталих постројења по овоме закону.

Чл. 66.

Друштвене акције и облигације, као и само Друштво ослобођавају се у Србији од плаћања непосредне порезе, као и свих државних, окружвих среских и општинских приреза на рад, који је у вези са грађењем и експлоатацијом пристаништа.

Ако су акције и облигације уписате и уплаћене у иностранству, онда ће се и такса за жигосање акција и облигација, као и сума сталне порезе, хоје оне плађају на страни, унети у основни капитал грађења, а за време експлоатације у трошкове експлоатације.

Чл. 67.

Акције и облигације Друштва примаће се равноправно са државним, по уплаћеној вредности у кауцију при свима јавним надметањима. А тако исто служиће за, подлогу резервних фондова акционарских друштавг, поред хартија предвиђених чл, 80. закона о акционарским друштвима год 10. децембра 1896. године.

Чл. 68.

На сва постројења, како на -покретна тако и на непокретна добра, држава има прећутно право залоге и она се не могу без одобрења Краљевске Владе, никоме у залогу дати.

Чл. 69.

Земљиште, које буде уступљечо Друштву за цељи побројане у овом закону, Друштво ће моћи употребљавати само, или уступати појединцима или Друштвима на употребу, али само у циљу операција и послова побројаних у овом Закону и у вези са прометом, прерадом приспеле и отпр :вљене робе.

Но Друштво неће имати права да само употребљава тако земљиште у циљу шпекулација, које немају никакве везе са његовим задатком, оно не може давати уступљено му земљиште ни другим лицима за такве шпекулације.

Државни надзор за време експлоатације. Чл. 70.

Министар Народне Привреде одредиће наро-