Srpski tehnički list

—__ ББ –=

читог стапног комесара, који ће вршити контролу над комерцијалним и финансијским операцијама друштва.

ИЛА

Овај државни орган биће дужан, да предузима све законе мере да се рачунске операције врше правилно и да се у свему извршују одредбе овога закона и наређења, излана на основи истога закона.

Комесар Министра Народне Привреде прису ствоваће свима скуповима акционара, а такође може присуствовати седницама управног и надзорног одбора. Слдллуке акционарских скупова, Управе или надзорног одбора, које су противне одредбама овога закона или друштвеним статутима, комесар ће задржати од извршења.

(ла 2.

Ако комесар нађе да неки Друштвени чиновник ради против државних интереса, па ако сето докаже, онда је Друштво дужно по тражењу Министра Привреде, тога чиновника да уклони из службе.

Чл. 78.

Плата комесара, канцеларијски и остали трошкови падају на терет Друштва. Они се уносе у буџет Друштвени и сваке године у напред се став љају Министру Народне Привреде на расположење.

Проширење радова друштва. Чл. 74.

Ако за време трајања ове концесије природа посла буде захтевала да се прошири круг делања Друштва, тада ће на његову молбу Краљевска Влада, по одобрењу Краљевом, моћи то учинити.

Ако би пак проширење круга делања или проширење постројења, било по сопственој иницијативи Друштва или на захтев Владе, сходно Чл. 16. захтевало увеличање друштвеног капитала, тај капитал ће се повећати издавањем облигација чије услове реализације утврдиће Краљевска Влада по одобрењу Краљевом.

Ликнидација. Чл. 72.

У свима случајевима престанка Друштва по одредбама овога закона или случаја преноса овога Друштва на државу, поставиће се један ликвидадациони одбор од пет чланова од којих два бира Српска Влада а два Друштво, петог ова четири члана.

Ликвидациони одбор има да, прсма одредбама овога закона, одреди узајамна права и дужности држави мн Друштву једно према другоме.

Завршетак.

Чл. 76.

У свима случајевима, који нису предвиђени овим законом и на основи његовој прописаним уредбама п статутима, важиће и биће за Друштво обавезни сви постојећи земаљски закони а

тако исто и они који могу бити издати за време трајања концесије

Чл. 77.

Овај. закон ступа на снагу кад га Краљ потпише а обавезну силу добија када се обнародује.

ВЕСТИ.

Личневести

Указом Њ. В. Краља од 15. фебруара ове год. постављен је у Дирекцији Срп. Држ. Железница, за инжињера друге класе г. Андреја М. Станић, инжињер треће класе Управе за Грађење; а

у Управи Сењског Рудника за инжењера друге класе г. Петар А. Илић рударски инжињер у пензији.

Бови државни путови.

На предлог Министра Грађевина и по решењу Министарског Савета, а на основи чл. 2. и 3. закона о јавним сувоземним путовима од ,14. јуна 1910. године, Проглашени су за државне ови путови:

1. — Београд, Раља, Младеновац, Топола, Крагујевац, Краљево, Рашка. 2. — Београд, Смедерево, Осипаоница, Лапово,

Багрдан, Јагодина, Ћуприја, Параћин, Појате, Делиград, Алексинац, Топоница, Ниш, Лесковац, Врање, Давидовац; са краком: Појате, Ћићевац, Сталаћ, Крушевац.

3. — Шабац, Коцељево, Ваљево, Коваћиско Језеро, уз Буковску реку, Косјерић, Пожега, Ива. њица, Јавор.

4. — Ниш, Прокупље, Куршумлија, Преполац.

5. — Ниш, Бела Паланка, Пирот, караула Обреновац. 6. — Делиград, Ђунис, Крушевац, Трстеник,

Краљево, Чачак, кроз Овчарску Клисуру, Пожега, уз Ђетињу, Ужице Мокра Гора.

7. — Лозница, Јаребице, Завлака, Осечина, уз Јадар, поред Каменичке цркве, низ реке Каменицу и Обницу, Ваљево, Мионица, Моравци, Белановица,