Srpski tehnički list

| бос. _ Шаторња, Страгари, Крагујевац, Г. Сабанта, Бунар, Јагодина, Ћуцрија, Параћин, Св. Петка, Честобродица, Луково, Бољевац, Зајечар, са краком Каменичка Црква, Каменица.

8. — Ниш, Сврљи!: (Дервен), Тресибаба, Књажевац Зајечар, Салаш, Неготии.

9. — Пожаревац; Битеклија, Топоница, В. Село, Рашанац, Петровац, Ждрело, Горњачка Клисура; Крепољин, Жагубица, Крст, Црни Врх, Брестовачка Бања, Слатина. Рготина са краком Брестовачка Бања, Метовница, Зајечар.

10. — (Београд – Смедерево) Ссипаоница, Пожаревац, Мајиловац, В. Градиште, Голубац, Брњица, Добра, Д. Милановац, Текија, Кладово, Брза Паланка, Неготин, Брегово са кракомв. Градиште, Браничево, Љешничка Механа, Кучево, Благојев Камен, Мајдан Пек, низ реку Шашку. Рудна Глава, Клокочевац, Плавна, Штубик, Неготин, и краком за пристаниште у Прахову.

11. — Беогрзд, Умка, Обреновац, Шабац, Богатић, Црна Бара, Рача.

Одсек за канализацију Града Београда одобрио је планове за кеналисање ових имања:

1. Душан Пантић, Светогорска бр. 48:

2. Мих. Т. Живковић, Ломина ул бр 3.

3. Милева Шандоровић, Кондина ул. бр. 13.

4. Лазар Сузин, Краља Петра ул. бр. 28.

5. Ог Ђ. Ј. Николић, Краљ. Наталије ул. бр. 27.

6. Милан Павловић, Рајићева ул. бр о.

7. Влада Недељковић, Ломина ул. бр. 99.

8. Јулијус Хиршл, Скадарска ул. бр. 25.

9. Јелка Б. Нешић, Бирчанинова ул. бр. 19.

10. Душан Л. Ђокић, Скопљанска ул. бр. 24.

11. Светозар Д. Видаковић Кнез Михајлова ул. бр. 30. и Чика Љубине ул. бр. 17. ;

12. Светислав Радаковић Обил. Венац ул. бр. 8.

13. Голуб С. Јањић Скопљанска ул. 9. и Дечан.

14. Живадин Живадиновић, Пајсијева ул. бр. 2.

15. Отилија С. Медина, Југовићева ул. бр. 7.

16. Петар С. Крстић, Васе Чарапића ул. бр. 16.

17. К. Стевановић, Г. Јованова ул. бр, 36.

18. Јова Милановић, Цетињска ул. бр. 10.

19. Браћа 3. Поповић Г. Јевремова ул. бр. 45

ШЕФ ОТСЕКА ЗА КАНАЛИЗАЦИЈУ

Неш. М. Смиљанић

Читаоцима. План за грађење зграде за продају говеда на сточном тргу у Београду и Техничке прописе за израду исте штампали смо у 5. броју наштега листа од ове годиме као пример како не треба радити; без коментара; зато, што је то јасно. Ово објашњење дајемо накнадно као одговор на упућена нам питања.

Уредништво.

Пројектантима планова за канализацију и сопственицима имања у Београду. Одсек за каннлизацију често пута добија на преглед и одобрење планове по којима се поред чисто канализациоиних постројења, предвиђају дозићивања или зидања сасвим нових зграда пи простора.

Међутим за ова нова зидања обично сопственипи нису претходно. добили надлежно одобрење од Грађевинског Одбора, те с тога могу бити кажњени за бесправно зидање. Одобрење Одсека за кенализацију односи се само иа ч:сто канализациона радове и објекте, али не и за нова зидања и дозиђивања зграда за које прописано законско одобрење даје по својој надлежаости само Грађевински Одбор.

С тога се пројектантима планова за канализацију и сопственицима имања препоручује, да, пре подношења планова зу канализацију Дрибаве за евентучлна нова зидања надлежно одобрење Грађевинског Одбора, као што пропнсује Грађевински Закон за град Београд, и да та одобрења „при подношењу планова одсеку за канализацију покажу,

У противном овај ће Одсек планове пре сваког рада по званичној дужности слати прво Грађевинском Одбору на преглед и надлежно одобрење за нова зидања; а узимаће их у даљи поступак тек онда кад са плановима од Грађевинског Одбора дибије и надлежно одобрење за зидање ново пројектованих зграда.

У исто време скреће се пажња пројектатима и со ственицима гмечла на чл. 40. Грађевинског Правилника за град Београд, којим се прописује да „сваки стан мора иматн и свој засебан нужник“ т.ј. колико станова толико нужника. С тога пројектанти треба на плановима за канализацију да увек п тачно означе ш број станова на дошичном нмању и да према шоме пројектују и исто толики број засебних и прописних нужника.

У противном и пројектанти и сопственици могу искусити законске последице за своје неправилне и незаконите поступке.

Од Одсека за канализацију Града Београда КБр. 442 од 16-1-19192 год.

Конкурс. Ради извршења ревизије целокупног регулационог плана града Београда Општина Београдска расписује конкурс за једног инжењера и два подинжињера.

По извршеној ревизији изабрана лица имала би и на даље остати у општинској служби на руковођењу послова регулације и нивелације Берграда.

Плата инжењера је 4000 динара годишње, а подннижењера од 2500—3000 динара.

Пријаве треба поднети суду општине београдске најдаље до 6. марта ове године закључно, заједно са документима о школовању и проведеној пракси.

Од Суда београдска општине 21. фебруара 1912. године АБр. 3890 у Београду.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Душан Божић инжењер Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд