Starmali

„бтармали" број 5. за 1884,

буде на свету, јер коме смртна казна не задаје страха, тај би за цело од које од горепоменутих осуда зазирао, те се своје грешне намере окануо. Нека се изводи покушати. Дб,

У Ш Т И П Ц И. §. ("Овај нам у ш т и п а к фали, јер га је орловатски поп Цијук дао оној својој парохијанци). * Ж * бД Један Чивутин што прави ракију уписује се код професора Бастијана у ред шпиритиста. * # * © Даклем се један одао, да је од Николе Христића добио 100 дуката, да оде у Бугарску и тамо једнога Србина, који чича — Николи није по вољи, уб и ј е — Ал' колико дуката онда заслужује сам г. Никола, који је толике људе поубијао! * * * □ Један Сомборац читајући да је 17. о. м. звезда Венера била са месецом у коњункцији рећи ће: Па какво ми је опет то чудо! Ја сам сваку ноћ с месецом у коњункцији, па о том новине ништ' ве пишу! * * * Стање здравља у Новом Саду врло повољно. Нема ни ревматичних афекција, макар што је позориште наше у Новом Саду! * * * X УМокрину изабраше м о к р и српски одроди Несрбина за бележника. Ал' послаће он њих већ у с у в о грозкђе! * * * После пада каплара Николе долази дакле Абердар за министра. Да чудна ли је Дармониј а с р ц а"! * * 51« Мајлатове убијце не нађоше много новаца при похари и беху обешени (и право је), а оне што су преко 200,000 ф. са поште украли не могу да ухвате. То је баш по оној немачкој пословици: К1еше ГНеће ћ а п ц 1; тап, ипД ^гоззе 1азз1; тап 1аиГеп. «* * ® Један муж хоће на лето да изложи у Новом Саду своју ишчупану косу, и то је — вели женски ручни рад. * * * # Наше госпође напунише у прошлу суботу у дивном оделу мађарски костимбам, а у ову суботу не дође ни једнана нарастос највеће добротворке народне М. Трандафил! Наравно, њихови синови ако узишту кадгод штипендију, они ће добити од мађарског црвеног крста! * * * Д И „Српска Матица", којој је поверено рукован>е Трандафилкиних големих заклада, била је достојно заступљена на — костимбалу.

35

* * □ Овако одавање почасти и оваки пијетет према добротворима народним, да се т. ј. парастоси им држе у празној цркви, у стању је и друге имућне људе подстаћи, да имање своје оставе на — чивутску синагогу или да се на равне делове подели међу синове беја од Туниса. * * * §. Усљед нотице у прошлом броју, да је забрањено ђацима српске новосадске гимназије читање и 3аставе" изгубиоје „Стармали* свога коректора. Тако му и треба! „Стармали" све хоће друге да корегира, а сад ето нема ко њега да корегира!! Аб.

Земунском оџи, Мој Ацицки паде, Без икакве наде: Да ће опет каде Дочепат' се владе. Место њега добих тебе, Па ми опет п р и х о д зебе; Пара сит си, људи кажу, „Парасит" си то — не лажу. Фенек.

Жеља једног православног босанца. Што у Босни сеје Пропаганде школа Да бог да јој никла Она прва пола. А—л.

Из школе. Бејасмо у школи и писасмо прописе немачке! Ето ти на једном у наш разред управитеља, и ходајући од једнога до другога, упитаће онога што преда мном сеђаше; „Знаш ли ти, штато значи Ан§е1"? он ћуташе, а ја сетивши се црквепе песме Ангел вопијаше . . рекох му да се то немачки зове „Еп§е1. в Кад ме пљусну по образу, осветих се и сетих се, е је „А п § е 1" — удица,*) и тад сам се уверио, да није добро знати старославенски ни речце.

Један учитељ обичаје говорити, кад су ђаци немирни: „чујете ли, децо, ко није д о б а р, клечаће." Кад су се после Д у х о в а састали у школи, рећи ће учитељ опет то исто деци, на то ће дићи један ђак руку, те кад му учитељ дозволи да каже шта хоће, упитаће га ово: — Господине, штасте Ви скривили, кад сте ономадне клечали у цркви?

*) Кад је „А н г е л" — у д и ц а, шта је онда „ А. н г е л и ћ"? Ол агач.