Starmali

„СТАРМАЛИ* БРОЈ 12. ЗА 1884.

95

Кикинди-јаде, „Сви Шајкаши одоше" — из Кикинде на Жабаљску конференцију, да докажу, да је Кикиндски програм то исто, што и „либерална" Тисина странка. * * * Најновији проглас Кикиндских делија на сриске бираче каже, да јеБечкеречки програм и д е а л и с тич а н. Зацело да је Кикиндски програм за неке реал и с т и ч а н, који су већ давно под видом „честности" хтели да салдуме владиној странци. * * * „Застава" са Кикиндским програмом каже, да се слаже са Политом, алЈ Тиса каже да т'о није истиаа, јер у најновијем броју Тисиаог листа „Немзета" стоји, да је заслуга Тисине владе, што су се од Полита његови најприснрји пријатељи оцепили. А ко су ти присни пријатељи 1 Јамачно др. Касаииновић др. Ника Максимовић, Миша Сабовљевић и т. д. * * * Поп Милош Папић вели: Кад на основу Бечкеречког прог, ама за 15 година нисам могао добити иарохију, ваљда ћу моћи добити парохију на оспову Кикипдског програма, кад ће и онако од сад бити у Шајкашкој доста „либералних" парохија. V. К Питање, Како може поп Милош Папић устати да препоручује на Жабаљској конферепцији Кикиндски програм, кад тај програм у својој 1У. тачци тражи „санирање иовреда наше автономије", дакле да се Герман Анђелић збаци, а овамо је исти Милош изјавио пре у „Турском народу", лајбжурналу Анђелићевом, да се он каје, што је до сад припадао противницима Германовим? Један Шајкаш. *)

Загоиетна иесма. У Пешти је родило се У Кикинди крстило се БелоЈ цркви ногом пошло Чак до Уљме дошло Шта је то, знали ко Нек погоди Каменко! У Пешти је изнешено У Кикинду донешено Белој цркви понешено А у Уљми упуштено. Шта је то, знали ко Погодиће Каменко. У Пешти је истакнуто У Кикинди размакнуш Беле цркве дотакнуто Па на Уљму натакнуто *) Ми на ово одговорити пе умемо, иека се обрати уважени г. питач на савест господина ПапиЕа, можда Ее му она умети што одговорити. Уредн.

Шта је то звали ко Нек погоди Каменко. У Пешти је издељано У Кикинди дотерано Белој цркви растерано Та на Уљму натерапо. Шта је то знали ко Дед погоди Каменко!

Куцкало.

Решење ребуса Еоји је био у 2. броју о.,г. СИМЕТРИЈА У 1ШСИМЕТРИЈИ.

Одговори уредништва. Бачванину. Од послатих ствари нешто нам се (као што сте и сами предвкђали) чини сувише драстично. Оно о нашем прваку Б. Ж. (ваљда Ж. Б.) можда смо требали примити, — али пустимо да нас о томе време увери. А оно упоређеве са „Новом слободном Заставом", то је од прилике тако већ речено у 2. пуслици у броју 8. — И тако жалећи што први дописи новога нам дописника не могоше ући, надамо се даљим прилозима с којима ћемо сигурно сретнији бити. с. С. и П. Р. Рђаво сте извештеви. * * * У С. Употребиће се у другој форми, са додатком, који ћ ј вам бити по вољи. Новије књиге поолате уредништву на приказ. Књижара Браће М. Поповића у И. Саду, послала нам је на приказ следећа своја најновија издања: Басне Доситијеве прерађене и приређене. Издање Српске књижаре Браће М. Поповића у Новоме Саду 1884 Иутоваље по новој Србији пише Сретен Л. Н. издање српске књижаре Браће М. Поповића у Новом Саду свеска једанаеста. цена 20 новч или по дин. српска штампарија Дра Свет. Милетића у Н. Саду. 1884. Уз прело и село народне приповетке за старо и младо. Цена 20 новч. Покондирена тиква шала у три чина. Написао Јован Стерија Поповић. Дена 35 новч. Тврдица или Кир Јан >а шаљива игра у три чина. Написао Јован Стерија Поповић. Цена 30 новч. Честитам шаљива игра с певањем у 1. радњи, од Косте Трифковића и Мила, шала у једној радњи по Гернеру, за српску позорницу прерадио Коста Трифковић Цена 2 н. ПОЗИВ НА ПГЕТПЛАТУ на „ЦРНОГОРКУ." „ЦрногОрка" је преживјела четврт године. Читаоци су је њеии видјели и познали. Не зиамо, хоће ли се они с њом похвалити, но она се никако не може нохвалити с бројем својијех претилатника. Број је овијех премален, и да потписано уредништво није у стању да за неко вријеме издржава „Црногорку" из својијех средстава, она би морала нрестати. Не знамо чему имамо ирпписати овај за нас свакако неиријатан појав. У журналистици нашој, па и страпој, „Црногорка" је повољно оцијењена; судимо дакле ио томе, да би заслуживала да опстане, и да пе би била баш сва кривица до нас, ако би морала пре^.тати.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.