Starmali

94

„СтармАли* врој 12. за 1884.

ј е з г р а, т. ј. бечкеречки програм. Или ви ваљда као велите: ј е з г р а треба да се и о ј е д е? "V

У истом чланку вели се, да је ова наша борба око програма „више смешна него жалосна." Е па то дакле спада она вигае у „Стармали," него у ,3 аставу."

Кад наш честити православни прото Н. Б. пише чланке ухрватским „КагоДпГш поу1пата" и издаје латиницом писане романе у Загребу, колико онда годиаа треба да прође, и колико воде Дунавом да протече, па да попови наши од калибра орловатоког попа Цијука почну писати у с р пс к и м новинама и издавати с р п с к е књиге ?

Кад се о ђурђеву-дне носила у Новом Саду литија, те епископ са свештепицима стајаше код великог каменитог крста на пијаци и читагпе свето еванђеље, онда од она два дућана, што су баш на спрам тога крста, беше један з а т в ор ен, а други о т в орени излози изнешени. Онај затворени беше чивутски, а онај отворени с р п с к и. Сад ја питам; треба ли ту човек да буде антисемита, или пак антисербита? А6. '

Проба пера. \ДЦ. Разне жртве. Некада су жреци Нриносили жртву, Небо се мрштило На дртину мртву. Свештеници прави Што се свешћу ресе, На жртву приносе —- Своје интересе. XX///' Предрасуда и њен смисао. Још и данас стара Предрасуда мути: Кад ко попа сретне Да то на зло слути. Предрасуда ова Од старине оста, Ал верујте, у њој Има смисла доста. Никад није добро Кад попа сретнемо: Јер тај поп не иде Куда ми идемо.

XXI „П о д." Ако ј' човек „под надзором Каже: Ајде де! Ако стоји „под конкурсо м, в Бар се мицат' сме. Ко се нађе „подседино м," То му ј' дон'о век; Бива неки „под истрагом" Обрана му лек. Ако ј' гњурач и „под водом," Врати се натраг; Али — којепод папучо м," То је готов враг. Г-н.

Одговори нашег Домишљана, Добили смо ово питање управљено на нашег домишљана: „Хоће ли „Застава" и од сад ирештампавати разне белешке из вршачког „Српства" као што је то до сад у сваком свом броју чинила?" Домишљан на то без многог домишљања одговара: Сад мора „Застава" да прештампава чланке из Тиса-Бонтуовог „Видела," јер се „српство" сад ње више не тиче.

„Колико ће још времена требати, па да се „Застава" и „Турски народ" дражајше цмокну?" Одговор: „Чим наступе дани избора за мађарски сабор; јер онда ће „Заставини" и „Турско-народови" бирачп у једној гомили бити, грлити се и гласати заједно."

Питање: „Зашто „Заетава," вели за оне занатлије што неће да приме новосковани програм, данемају свести, а 31 паоре, који су у Кикинди решили својим присуством прамање тога програма, да су свесни?" Одговор Домишљанов: „Јер занатлије знају читати, па су читал и тај дерни програм, а ко га прочита није чудо ако свест изгуби, кад помисли шта му вође његове чине; напротив п а о р и не знају читати па се владају онако како их уче њихови адвокати у чијим су рукама."

Питање: „Молим Вашег „Домишљана" да ми одговори: да др. Касапиновић није носио такво презиме би ли и онда било касапљења у Уљми." Србинко. Одговор: Кад би се то по презимеиу узимало, шта би онда били они, које Џ а м б а с из Кусића око себе купи?