Starmali

„Ста,р1ла,л1з:" излази трииут иесечпо. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — и 3 месеца 1 *. За Србију и друге крајеве 10, — 5, — 2 1 / а динара. — В.тасикк и одговории уредиик Змај-Јован Јовановић.; гдавии сарадник Абуказем. Издаје штамиарија А. Иа.јевића у Новом Саду. — Рукоииси се шиљу уреднику (Ог. Ј. Јолапоујс, УУЧсп IX. ГогсеНап&аззе, 56.) — Претпхата нсвв што

се тиче администрације, жтампарији А, ПајевиКа у Новом Саду.

Честитка Хаџи Лоји кад је довршио петогодишњн курс у Терезијенштату, и као што чујеи, научио но мало и немачкн. Честитам ти, Хаџи Лојо, Ти си данас Гге!! Ето видиш, робовању Мора бити крај. Не питам те, како с' пров'о ЕипГјаћп^е Гп&1;, Таке ствари не спадају У шаљиви лист. Но чим су те у ф а т и л и, Ја сам <1а2ита1 Таки знао и ирориц'о{ Биће ти ф а т а л. Е па ништа, пет година Није Еш§кеИ;; Ко изиђе из аришта Свет му ј' \уеК; ип<1 ТзгеИ. Слободаје сваком створу Мила, <1ог4 шк1 Мег, Ти си сада па слободи, Сга<;иИеге Љг' Ал где ћеш се наставити, То би вол'о знат' Да л' ћеш опет Сарајеву, Еиз^ ш <11е 8<;а<11 ? Ил си можда варошкога Живота већ заМ Па ћеш тражит' у горици богатегаиГепЉаИ 1 ! д.

Шетња по Новом Оаду. схс. Наши мили гости, што су поводом отварања изложбе женских рукотворина у тако лепом броју дошли у Нови Сад, врло су добро провели у Новом СаДУ> Ј е Р С У В Р Л0 леп0 Д °чекани и угошћени били у Карловцима и у Каменици. А које у Карловцима и у Каменици добро провео, тај може сматрати, да је у самом Новом Саду провео, јер као што је из географије познато, Карловци и Каменица су само предграђа новосадска, јер Карловцима ми шиљемо патријаре, а Каменица шиље нама незрело воће, које обојеможе кадкад да нам грозницу и друге невоље навуче. Кад човек дакле дође са стране у Нови Сад, те жељан науживати се новосадских наслада, оде на Карловачко Стражилово или у Каменичку башту, а он онда седне у хлаа; на зелену травицу, те — слушајући чаробну песму славујеву и жубор поточића извади из џепа лист хартије беле — хотелски рачун новосадски,— у којем црно на бело (многима је заиста ц р н о!) ц и ф р астим словима забележено стоји, да је за једну ноћ платио за ноћиште 9 фор. а. вр., осим облигатнога „трингелта," што га је дао, кад му је при поласку „штумадла" своју верну руку пружила. Лепа је установа, да сваки домаћин и сваки угоститељ мора свакога странца пријавити полицији, иначе плаћа глобу од 50 новч. до 50 фор. Али би још лепша и благороднија установа била, кад би и сваки странац при поласку био дужан п р и ј ави ти полицији свога угоститеља. Тако на прилику кад би морао јавити полицији какво му је вино изнашано, је ли домаћин натеривао да се пије или је остављао на вољу и према капацитету гостовог стомака, да ли му је допустио да сме на време лећи да спава, је ли му дао кључ од капије да би се у вече могао вратити кући, или му није дао, те је морао до ујутру седети у бирцузу, да ли се домаћин постарао да при ручку и вечери буде и лепих госпођица; је ли домаћин добро и без фелера певао „многаја љета"