Starmali

188

„вТАРМАЛИ 1 ' БРОЈ 24 ЗА 1884.

— Ја ћу доћи, ал ако ћете ни купити нове чизме, јер су ми ове издеране па ми испадају прсти. Од треће општине могао би искати обојке, од четврте пар кошуља, од пете нов шешир, јер је кроз стари коса испала к т. д. Чудне ли су прилике — тамо далеко од Сарајева!

Ономад сам стајао на балкону наше читаонице и гледао свет, који се туда шетао Било је вече. Свет се шеће и разговара, те од горе са балкона морадох и нехотице да чујем по коју реч, али свезе и смисла не могах разабрати. — Опет је отишао несретник у бирцуз! Хоћу му очитати док дође кући ! . . . Тако рече једна женска; кога је ту подразумевала ја не знам, — Па казао ми је да ће ме узети; ја сам му рекла Даље не могох чути, што је госпођица причала. Два господара иду и нешто шушкају; чух нехотице само ове речи: — Ја ћу вам прекосутра за цело вратити... Један калуђер иде са једним ионом, те чух речи: — Хвала богу кад нам се скинуо с врата; отераше га у Војловицу 0 .. Даље не могох ништа разабрати, нити знам кога се тиче то ратосиљање. Мало час наиђе неко испод руке са једном женском. Она говораше: — Кад цео свет иде у илиџу зашто да сам ја најгора; ма узајмио треба да ми... Одоше даље и нисам могао разумети шта и о чему диване. У то ено ти три-четир млада човека. Издалека сам већ видео, да се нешто озбиљно разговарају. Кад дођоше испод мене спрам балкона чух: — Код Црногорца је најбоље вино, а на „кникебајн" ћемо ићи... На грдну штету мојих читалаца, не могох чути куда ће ићи на „кникебајн", јер прођоше мимо балкона испод мојих ногу и изгубише се у жагору.

Чудан предлог По предлогу једнога пријатеља српсво-хрватске слоге у Пакрачкој дијецези, могло би се Србима донустити да у дотичним приликама употребљују и свој грб, — само би се она четири ћирилска „С" морала заменути са четири латинска В Ајде баш да видимо како би то изгледало;

8

8

8

8

Ко је за предлог, нека дигне руку, се прекрсти, Пак --

Ђука. Вашто се намастир, зове баш намастир? Шука. Јер се у м.ему сваки дан пече што на масти.

"Бука. Има ли каква машина за брање винограда, те да онај ко има много винограда, може што брже обрати ? Шука. Има. Ђука. А каква је то машина ? Шука. Фи д о к с ер а.

П у с л и ц е. Кажу да ће састанак трију царева бити од великог замашаја; ако здраво жестоко пригрле идеју м и р а, та би лепа (али танана) идеја још могла лако и да се разбије. Хвала богу кад се отворила жељезница до Ниша; од сада ће сваки број „Стармалог" за 13 сати моћи стићи из НСад у Ниш (т. ј. ако не запне о београдску слободу штампе.)

Шајкашки учитељски збор расцепили су на двоЈе. Могли су га расцепити и на десеторо, кад људи који не разуму мађарски, при гласању воле седити него — на поље изићи. Међу кандидатима за хрватски избор надазимр и име г. Ја г а з о в и ћ а, — и то баш за „Б о шњаке*. — Зар се не би за Бошњаке могао наћи други који кандидат, који не подсећа на гажење.

— па нека Рацки.

Приликом жељезничке светковине у Београду, могло је бити само српских застава, — али бадава, тек по аустро-угарским заставама познало се, који ветар пуше. Идите збогом, «— какве филоксере! „Ко то наше лозе Испод земље сиса, Те нам са чокота, Сок весеља збриса ? и Тако народ пита, Па у земљу звера; А неки му вичу: „То је филоксера." Та ман'те се људи, Какве филоксере! То ће бити пос'о Покојног поп Пере.