Starmali

190

„ отармали" број 24. 8а 1884,

Па наравно! 0 т а ц. Пајо, знаш лн ти од чега расту деца? П а ј а. Од кише. 0 тац. Е па што људи не расту од кише? П а ј а. Јер иду — п о д амрелои.

Није то за Цигана, Дође Циган-Станко попи по крџан. Ту би цига, као и обично, повео разговор бог те пита о чему. Тако се он хвалио, како је он обишао многе манастире, међу осталима и Раваницу, и како је видео српског кнез-ЈЕазара. А попа 1ге га на то запитати. А има ли од вас Цигана који светац? Циган-Станко му сасвим простодушно; „Има ђавола, није то за Циганина." нрибележио М. Ђ-Ћ.

Промишљено, Удала се наша Млада Драгомира, Пошла је за неког Старог официра ; Јер оиа у себи Вако командира: Кад официр умре Тад музика свира. А музика ипак теши Срце пуно јада. Тако комбинира Драгомира млада. 3—ија.

Осетљива част. — Ви сте мене назвали лолом и нитковом. Зато вас морам тужити. — Та маните се ђаволска посла. Седите с миром, а ја ћу вам за то дати 5 форинти. Шта!? За пет форината да ја пустим моју част каљати. Ако ми не платите шест форината, идем таки да вас тужим.

Из отменога света. К у в а р и ц а. Је ли, богати, зашто господин барон, кад к нами дође, па не нађе господина код куће, а он направи магареће уво на својој визиткарти па је тако остави. Собарица. Иди Јуло баш си проста. То значи да је господин барон сам главом био овде.

Пред судом. Судија. Дакле ви желите да се одложи расправа, јер се ваш бранилац разболео. Али ви сте ухваћени на делу, признајете и сами да сте хтели новце да покрадете; према томе, верујте, ја не знам шта би могао ваш адвокат у обрану вашу рећи. Оптужени. Та то сам баш и ја љубопитљив да дознам.

Из просијачког живота. Просјак. Смилујте се, уделите штогод мени несрећном човеку. Господин. Шта, несрећан! Та ви сте, ето, млад, здрав читав, него мееи се чини да сте ви лењи, да вам не мирише посао. Просјак. Та то баш и јесте моја несрећа.

Лепа титула. Неки шаљивчина, кад год се разговарао са старом кокетом Н. увек јој ласкаво титулирао: „Анђеле мој!" — Кад су га другови запитали, зашто он ву тако назива, одговорио је; јер су анђели прва и најетарија божија створења. ћу

Класично савршено. У некој гостионици у Бечу седео је Енглез ва столом па полагано јео свој бифтек. Не потраја дуго дође и једанФранцуз седе за сто па наручи бутељу шампањера. Одма поведоше разговор, препарку о неким машинама, где су боље машине, у Француској ил Енглеској. Енглез рече: ми имамо машину, па с једне стране убије вола, одере га, исече, испече а с друге стране добијеш готов бифтеа и то све за пет минута. На то ће Францез: то је ништа ал код нас има машина па док с једне стране садиш лозу а с друге већ бирташ избацује пијане кроз прозор. Гиган.

Добро се извукао. Про фес о р. Кажи ти мени, Лука ди је Напуљ? Л у к а. Код Везува. Пр о ф е с о р. То је истина. Али ди је Везув? Лука. Код Напуља. ? П р о ф е с о р. И то је истина. Али ди је обадвоје Л у к а. Једно код другог. Гиган.