Starmali

"У Иовоме Оа,дзг 31- марта 1885.

„огга,р1лали:" жзлазж трипут месетао. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и цруге крајеве 10, — 5, — 2 1 / 2 динара или Франка. — Власнкк и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамларија А ПајевиКа у Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапстс, \\ т )«'п IX РогсеНап^аабе, 50.) — Претпдата и све ште се тиче администрације шиље се штампарији А. ИајевиЕа у Нов. Саду. — За огласе плаНа се 6 иобч . од реда, слова жао што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

После Бисмаркова јубилеја. К'о што знате. велика је слава У Берлину, у Немачкој била; Седаждесет Бисмарку се лета Навршило првога Априла. Свирке, песме, бубњи и бакљаде, Наздравице, дарови и цвеће, (Гарашанин — опкладит' се могу Од свог рода то дочекат' неће) Бисмарк има противника својих, Противника и стари и млади, Ал тог дана признао је свако: Бисмарк зна гита ради ! Уснопити раштркаео пруће, Тим' ојачат снагу своме роду Ал куд нагох, — од мене с' не тражи Да му пишем оду. Али за то читати сам смео Много, што се о Бисмарку пише, Ту ти, брате, има крупних ствари, — А ситних још више. Једае пише како Бисмарк живи, Кол'ко ради, кол'ко се одмара; Други броји кол'ко пије пива, Кол'ко пуши у вече цигара. Један броји власи му на глави; Други црта аегове голубе; Један прича ко му жуљ сасеца; Други знаде, чиме пере зубе.

Том приликом дозн'о сам и ово (Што из вида изгубити пећу) Све одело које Бисмарк еоси Шије му се и кроји — у Бечу. То је лепо, тим се многи диче, Тиме Бечка индустрија цвета, Само не знам боји ли се когод Реципроцитета. Та бојазан нашла би свој вршак У овом есапу: Ми Бисмарку кројимо одело, А он нама — капу. Крешимир. Шетња по Вршцу, VII. Људи тврдвј да су стара времена била боља, него што су ова данашња. То није истина. Јер пређе еије се ни знало за вегетеријанство, а сад тако рапидно напредује, да ће скорим доћи време, кад људи друго ништа неће ни јести, но само пасуља, репе, кеља и друго зеље. 0 месу неће смети нико ни помислнти, а камо ли печењем омастити брк. Да је тако, о томе нас могу еајбоље известити касаеи. Не треба нам Кељетијеве статистике, него вам се ваља обратити на наше касапе, па да одмах дознамо, како је благословено еаше материјално стање и како из године у годину све лепше напредује под Тисином вдадавином. Вегетеријанци могу са том владавином потпуно задовољни бити и ако се њиховим начелима противи, кад ко влада вином, јер ето касапи нас могу уверити, да се ове годиае о ускрсу ни полак толико јагањаца није заклало и продало као лане, а то*не ! значи, да су људи тако осиромашили, да немају но-