Starmali

72

„СТАРМАЛИ" БР. 9. ЗА 1885.

Да није онога „да". У једноме великоме друштву, дође ва „тапет" разговор о дугом веку. — „Заиста леп број годипа је постигао, наш слављеник господин учитељ, — када ево прославља свој 99 рођен дан" — рећи ће један од арисутних. — „То још није много" — повика гђа Пела Говорлић — в ал мој деда би сутра славио 150 годину свога живота, — „да" није умрво у великој кол ери!"

Припослано,*)

Приједорско господарствено друштво троши годишње на један мален комад земље 400 фр., а приход им доноси годишње 190 фр. — Свака лањска воћка сад се вади а друга се сади ; то тако иде сваке године. Хоће ли тзко дуго трајати, — то је тек ваљда слободно питати. Један путник. *) Дадосмо места овоме припосланом, али морамо приметити да овака друштва и ие постоје за то, да што више материјадне користи беру; она могу и своје штете имати. па ипак од користи бити. Али ако је истина, да се воЕке сваке године ваде и нове саде, онда ће од тога бити плода, као и од других Коравих експерпмената, којима се исте земље усреИавају. Ур.

Новије књиге и листови које уредништво добија на приказ. Смрт Смаил-Аге Ченгића. Спев И. Мажуранића. Са 5слика. Издање М. Ј. ђсрђевића. Београд, штампано у штампарији напредне странке. 1885. Зборник позоришних дела.Свеска седамнаеста Стрелан. (ШШеиег.) Драмски спев у пет чинова написао Фридрих Халм. Превео Јован Грчић. У Н. Саду трошком књижаре браће М. Поповића. 1885. Цена је 50 новчића. Успомена на „Божић" 1884. године ИЛИ : „Ускрс" „Старе слободне Заставе". У Земуну, штампа и издање Србина-Милоша Грабовачког 1885. Цена је 10 новчића. Коло за гласовир напиеао Др. Јован Пачу. Издање српске Бњижаре браће М. Поповића у Новоме Саду. 1885. Цена 1 фор.

Позив на предплату, Ко год није ишао у Велеград, том је остало доста новца у џепу и мило ће му бити кад чује да му се мало одлакшати може. Најлепше Ђе тај терет олакшати, ако се предплати на „Стармалог", који баш сада отвара нову предплату на 3. 6. или девет месеци. А то I. фор. или 2. фор. или 3. фор. Па какос овим бројем истиче предплатаи свима онима, који су се само на I. четврт са I. фор. предплатили, то их све молимо да изволе поновити предплату и за II. четврт, како би им непрекидно лист и даље шиљати могли. Такођер молимо и оне који нам што дугују од ове и од прошле године, да свој дуг подмире, те да нам уштеде толико пискарање ш опомињање у овој ствариАДМИНИСТРАЦИЈА „СТАРМАЛОГ-"

Прво ц. кр. прив. Дунавско паробродско друштво.

»д БдгажЈшт* Пошт. лађа "јрЈ 1885. до од 15. марта даље наредбе. Од НОВОГ САДА у ТИТЕЛ: (товарна лађа) уторником и петком увек после 7 сати у вече. Од НОВОГ САДА у ТИТЕЛ и станиде НА ТИСИ: Средом и недељом у 5 1 /* сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: уторником, средом, петком и недељом у 5 1 '* сах. после п. Од НОВОГА САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: Средом, петком и педељом у бЧа сах. п^сле подне. Од НОВОГА САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКА-ВАРНЕ: Недељом у 5 1 '* сах. после подне. Од НОВОГА САДА у БУДИМПЕШТУ: Свакк дан у 10 3 '« сах. пре подне. Н. Сад. 12 марта (28. фебр.) 1885. Агенција.

ОГЈГ^СИ.

ФРАБЕ ХРИСТОФА ВДЕШТАВИ ЛАК ЗА ПОД, без мириеа је и брзо ее суши. Са својих практичких оеобина и једнострукости у употреби згодан је за самоевојно лаковање патоса. Има га у разним бојама (које су као год и масне) а и без боје, који патосу само блеска даје. Углед и упутство за употребу налазе се код стоваришта. Фрања Христоф, Берлин и Праг, Пронадазач и творничар правог блештавог лака за под. Стовариште у Н. Саду код Љ. СтеФановића. 3—6

со

1>-

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВићА У НОВОМ САДУ.