Starmali

„СТАРМАЈШ" БР. 9. ЗА 1885.

71

СУ. Срце је ко јаје. Срце је к'"о јаје (Ласно се и квари) Само ј' донде меко Док се не обари. А богатство шта је ? Премишљ'о сам дуго, Богатство је шпархерд, Ил огњиште друго. На за то се никад И не чуди раја, Што на том огњишту Има тврдих јаја. Г -Д-Н. Писмо из Сијона, Брату ио Христу у Стармсслом. Жао ме је брате што ти морам рећи, да ниси био добар кум, кад си нашег слачајшег Германа крстио и н>егова небираност;" а неби се ваљада ни ја томе досетио да није неко у оправданом гњеву узвикнуо: „То је лаж; ја не могу бити „небираност" пошто сам фактично биран." А тако и јесте. Немој брате заборавити, да је наш Герман добио 11 гласова, дакле је у избиљу био биран; сад што он није изабран, то није његова заслуга. За то, брате „Стармали", неби згорег било, кад би ти твом кумчету друго име дао, а то је сасвим лако. Узмимо на пр. да си ти то име њему на „знамењу" дао, а сада долази право крштење, те га молим те крсти онако како истиеа налаже, а то је: „Њег. Неизабраност." То би име уједно потсећало и на оне јеванђелске речи: Многи звани, а мало „избрани." Прими срдачан ноздрав од твог бр. 15.

Разговор о чивутском сирћету, Аврам Чивутин. Зашто ви, кхомшија не кхупујете сирћета од мене, кхад је тако јефтина ? Н. Н. За то, јер сам га једанп}т коштао, А в р а м. А зашто ви буните други људе, да нико не кхупује схирће од мене ? — Је ли то хришћански ? Н. Н. Јесте, Авраме, то је са свим хришћански. Јер ви сте и Христу на крсту вашег сирћета дали, али он „вкуш не хотјаше пити."

Из школе в Српско ђаче чита у школи мађарски и превађа: аг авгШоз = столар, а вхаћб = кројач, а тезгагоз = панду р *). *) Месарош се зове у тош месту наредник у капетанији.

И ред је каткад опасан. А. Је-ли истина, да те је Лаза јуче ћу шио? Б. А која ми вајда крити. Истина је. А. А за што му ниси ћушку вратио ? Б. Е, брате, свашта има свога узрока. У соби смо били само нас двојица. Па да сам му ја ћушку вратио, онда би таки опет дошао ред на мене.

А. Ако бога знате, комшинице, како можете ваше јединче пуштати да иде босо по снегу ? ! Зар не видите како су му ноге црвене од зиме ? Б. ћутите кад не знате. Нису, њему ноге црвене од зиме, А. Да од-а-шта? Б. Има шарлах.

0. Јесте ли претплаћени на „Стармалн" ? У. Нисам. 0. А зашто ? У. Много ми слађе пада читање, кад знам да ме ништа не кошта.

— Господине, професору, зар ви говеђину једете прстима ? — Опростите, забЈнио сам се, — ја сам мислио да је сое.

— Је с' чула, жено. ако ме још једаред. тако увредиш, таки ћемо се растати. — А ако те још двапут тако увредим? — Онда, — онда, — онда ћемо се дванут растати. Самопоуздање. Жељезнички стражар: Натраг! не можете преко пруге, сад долази влак. К о ч и ј а ш: Не браним, ја морам прећи, па макар да цео влак прегазим.

Нано се провела. „Но, драга Љубице, како си се провела код бележниковице" ? — запита ће муж своју жену, која се враћаше с' „јаузна". „Можеш мислити! врло хрђаво, сви који су позвани били, дошли су, — па нисмо имали кога да оговарамо! ..."

ИШГ* Још се могу добити сви бројеви „Стармалога" од почетка до данас.