Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 13. ЗА 1885.

101

СХУ1. Нешто о моралу. Многи народ трпео је Притиеак озгора, За то : јер је мисдио Да га трпет' ш о р а, А тиран шу плаћао Подругљивом гаалом, И његово м о р а њ е Назв'о је моралом Неки су се народи Тим успават' дали; Други су показали Шта је м о р а л прави. СХУП. Љубичица и ноприва. Љубичица мирише, А коприва жеже; Љубичицу траже људи, Од коприве беже, Љубичицо, жежи И ти твога врага! А, коприво, и ти буди Пријатељу драга! СХУШ. Рад. Јест', само на раду Смемо зидат' наду, Да ће друштво доћи Своме Елдораду. Али најпре мора с в а к о Изгубити наду, Да ће моћи благовати У Елдонераду. г—Д—Н.

Зна шта ће . ♦ , Покојни чича Сава (Бака) остави након себе сина ђуру и једну кћер са нешто кућице и мало дуга. Кад га саране, навали сестра на брата, да се кућа прода, па да се прода. Ову жељу подупрујош и кредитори, те тако кућицу продаду, и свима дотегне по нешто, само деци ништа. Једаред запитам ојађеног насљедника: Е мој Керча, па шта ћеш сад радити? Шта ћу ? шпоркасу преда се а магазин на леђа, па ђа у свет. (Под шпоркасом је разумео кесу за крајцаре, ако би му ко уделио, а под магазином торбу за комађе.) Неко је време и терао тај занат, ал сад се окануо тог посла, и поштено живи на једној црепани (између Аде и Мола) која газде нема.

Допис из Загреба, Мој драги „Стармали"! Од пре сам ти у стихове сложио немачка презимена загребачких Хрвата. То се овде врло радо читало. Једна ми је замерка што сам у тој листи заборавио на равноправност (или боље рећи на кри в оправ-нос,) те сам изоставио господу Јевреје, И тако сад чим се покажем на улици сви ме питају : „Еда ли што од Назарета? ' — тој општој жељи морам да задоста учиним, узимам дакле опет лиру у руке да нанижем имена наших јеврејских Хрвата. Некоја сам имена подвукао, а ти буди добар па та имена штамиај зеленим словима, ако то не може бити а оно бар размакнутим словима. Не питај зашто, — у Загребу ће већ сви знати зашто је то. Даклем да почнем : Нбш§81)ег§ег, Рпез^ег, ЗЉег, А1ехапс1ег, 8188тап, 8рј.сег. 1лшу, КгопГеМ, ^еитап, 8асћв, Нетпсћ, Моз1ег Вег§ег, Мака. Коаепћег^, бгапЉ, Висћ1ег, Негтћасћ, Маћа1ир, Ке1сћ1ег. ГлсМепћег^ег, КаиГтап, А^етзв, Ваитдагкпег, бсћбтуаИ, бгејзз. бсћ\уе1пћиг§, баићигд, Наскег, бсћопз^ејп, 81ећеп8сће1п, ЛУе18скег. Негтап, Васћгасћ, Ри1гег, Вапк, Мозез, Еап1о, 8оттег, Егапк. Сггипћи^, (пгеи, ОиЉагс!, К1ет, Кећ1ег, ХЈп^аг, Вег§ег, бкеиг Еигз!, В1аи, Сггип, Ке11, Макз-бкеш, Еат, МИап Хуегсћс (с1аз 181 гет). Носћ81а1ег, Мовко \1С, бсћ1ап§, 8сћ1егт§ег, Когткег, Еап§. МИегпасМ, Еп^екга!, Шгзсћ1, НаћегГеМ, Вгаи8сћ\уе1§ег, Е18сћћ Носћепћег§, ћ1сћ1еп1Јегд, 2огп, Вогоут, Јакоћ1, Ногп. Ваитцаг1еп, №еићег§ег, Во1егзћег§ег, Е18еп8Ш1ег. ВозепГеМ, В гос 1 јоуш , Егапк1, Наћегтапп, Повепкћа!, Накћ Каз1пег, Оећ1ег, Вгаип, Каћт, Ма188еп, \Уе1сћ81ег, Наг4тап Каћп. В1аићогп, 81еЈићагсћ, Ерег§ег, 2и §и1ег ће1^1 —- б4газвћег§ег. Хо! мај, ето ти белаја! попуцаше ми све жице у